Wat heeft #MeToo in Nederland opgeleverd? En wat heeft het gekost? Genderstudies-wetenschapper Marijke Naezer deelt haar observatie
- Fragmenten
- Wat heeft #MeToo in Nederland opgeleverd? En wat heeft het gekost? Genderstudies-wetenschapper Marijke Naezer deelt haar observatie
Het begon in 2006 toen de zwarte activiste Tarana Burke uit New York de woorden #MeToo schreef op de website MySpace.
Als dochter van een arme familie uit de Bronx was zij zelf verkracht maar toen in 1997 een 13-jarig meisje Burke toevertrouwde dat zij was aangerand durfde zij uit schaamte niet ‘me too’ te zeggen, ‘ik ook’. Later kreeg ze daar enorme spijt van en riep ze iedereen die zoiets had meegemaakt op om ermee uit de kast te komen, zodat steun kon worden georganiseerd en het recht kon zegevieren.
De hashtag kreeg eind 2017 wereldwijde bekendheid toen meerdere actrices op Twitter filmproducent Harvey Weinstein op Twitter beschuldigde van seksueel geweld.
Inmiddels wordt de term #MeToo iedere dag overal ter wereld gebruikt in allerlei verschillende situaties. Ook bijvoorbeeld om een boze baas aan te klagen. Een backlash tegen de beweging is het gevolg. Marijke Naezer is genderstudies-wetenschapper en deelt haar observatie. Ook leden van de Kring Floortjes Scheepers, Annette Embrechts en Jessica Durlacher reageren.
Video niet beschikbaar