Fragment

'Cold cases zijn geen prioriteit, we moeten ons richten op de zaken van nu'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Cold cases zijn geen prioriteit, we moeten ons richten op de zaken van nu'

In 1993 verdween Tanja Groen op 18-jarige leeftijd na een ontgroeningsfeestje. Al die tijd hebben haar familie en vrienden in onzekerheid gezeten. Tot er gisteren ineens een persbericht van de politie naar buiten kwam. Het jarenlang onopgeloste levensdelict, ook wel een cold case-zaak genoemd, werd heropend vanwege een serieuze tip. De politie zou aanwijzingen hebben dat Tanja’s lichaam begraven lag op een begraafplaats in Maastricht. Later bleek dat toch niet zo te zijn. 

Echter zijn er de afgelopen jaren voorbeelden van cold cases die wél worden opgelost. Dankzij verbeterde DNA-technieken kunnen daders die jarenlang vrij rondliepen, alsnog opgepakt worden. Zoals Jos B., de verdachte van de moord op Nicky Verstappen. Zijn DNA sporen werden gevonden op de onderbroek van de toen elfjarige jongen. 

Helaas krijgen niet alle cold cases zoveel aandacht als die van Nicky Verstappen of Tanja Groen. In Nederland zijn er momenteel 52 zaken die onbeantwoord blijven. Daarom brengt de politie jaarlijks een cold case kalender uit. Het is een poging om zaken van tien tot twintig jaar oud alsnog op te lossen. 

Maar wat als we bewust meer actie ondernemen? Zullen dan niet veel meer zaken opgelost worden? Je zou zeggen dat elke case recht heeft op een antwoord. Of is het toch echt gewoon een verloren zaak? Daarom bespraken wij de volgende stelling:

Cold cases zijn geen prioriteit, we moeten ons richten op de zaken van nu.