Fragment

Wat aten ze in de prehistorie?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wat aten ze in de prehistorie?

Nederland, 500 jaar voor Christus. We zien een open landschap, weinig bomen, wel lage bosjes. in de verte zie je een moeras waar je heel diep in weg kan zinken. Aan de andere kant staat een boerderij van leem met een dak van stro. Eromheen wat kleine akkers met een soort tarwe. Je ziet een paar harige grote varkens. Een aantal koeien, maar veel kleiner dan de zwart witte holstein koeien die je kent. Vanuit een paar plekken stijgt rook op van vuurtjes. 

We zijn in de late IJzertijd. Bijna iedereen is een zelfvoorzienend boer. Maar wat aten deze mensen dan zoal? Daarover verscheen onlangs het boek ‘Verandering van Spijs’ Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten. Met daarin de nieuwste kennis over de geschiedenis van ons voedsel. 

Verslaggever Rose Heijnen ging met twee van de schrijvers, archeologen Laura Kooistra en Joyce van Dijk, naar het Prehistorisch Dorp van Yvonne Lammers in Eindhoven, om daar prehistorisch te koken.