Fragment

"Wanneer mensen een naam en gezicht krijgen wordt alles nog veel ingrijpender"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Wanneer mensen een naam en gezicht krijgen wordt alles nog veel ingrijpender"

Zes dagen, vijf nachten en 116 uur lang klinken de namen van 102.000 Joden die tijdens de oorlog omkwamen in Auschwitz, Sobibor, Bergen-Belsen en andere vreselijke plekken. 102.000 mensen met een naam, gezicht, vader en een moeder. De namen worden in voormalig Kamp Westerbork voorgelezen tot 27 januari, op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht. 


Een van de mensen die 's nachts namen lezen is biograaf en journalist Koert Broersma. Hij schreef de biografie ‘Buigen onder de storm’ over holocaustslachtoffer Philip Mechanicus. Philip was de schrijver van het indrukwekkende oorlogsdagboek 'In Depot', hierin schreef hij over zijn ervaringen in doorgangskamp Westerbork. Koert is één van de vrijwilligers die meewerkt aan de herdenking en leest vannacht een aantal namen voor.


Het gesprek met Koert wordt gevolgd door een oude uitzending van Het Spoor Terug over Philip Mechanicus. Een documentaire uit 1990 over zijn werk en leven gemaakt door het radioprogramma OVT.