Gemeenten gaan wiet kweken, maar hoe dan?
- Fragmenten
- Gemeenten gaan wiet kweken, maar hoe dan?
Breda, Alphen aan de Rijn, Amsterdam, Zwijndrecht: tientallen gemeenten staan aan de poort van het kabinet te rammelen om zelf wiet te gaan kweken. Rutte III wil een aantal gemeenten op proef cannabis laten kweken. Maar hoe doe je dat en vooral: Laat de illegale markt zich zomaar opzij zetten?
Dominic Schrijer, burgemeester van Zwijndrecht is zo’n burgemeester die niet kan wachten tot hij kan beginnen met wiet kweken. “Ik ben heel enthousiast over de plannen van het kabinet en ik hoop van harte dat we mee mogen doen.” Wel vindt Schrijer dat zijn gemeente niet één soort wiet moet gaan kweken. “Het moet absoluut geen 'staatswiet' worden. Je hebt zoveel verschillende soorten wiet. De consument moet het wel gaan roken, anders duikt hij gewoon het illegale circuit in."
Markt is door en door crimineel
Zijn collega Jan Boelhouwer, burgemeester van Gilze en Rijen is minder enthousiast over de plannen. “Ik vind het goed dat dit experiment plaatsvindt, maar ik zie wel heel erg veel haken en ogen. Het probleem is dat je in dit wereldje te maken hebt met allemaal partijen waar je eigenlijk niks mee te maken wil hebben. De telers zijn door en door crimineel. En dat geldt ook voor de coffeeshops.”
Bovendien is volgens Boelhouwer de illegale markt enorm groot. Daar kom je als gemeente echt niet zomaar tussen. ”Alleen al in Tilburg gaat een bedrag van 800 miljoen om in wiet. Denk je nou echt dat al die illegale telers de bijstand in gaan op moment dat overheid de boel op legale wijze gaat telen? Daar is geen sprake van, de belangen zijn veel te groot.”
Tussenstap naar volledige legalisering
Breda meldt zich aan voor pilot gereguleerde wietteelt. Motie met ruime meerderheid aangenomen. pic.twitter.com/hj2F2R0o9l
— Paul Depla (@PaulDepla) 12 oktober 2017Ook Schrijer is niet blind voor de risico’s, maar ziet eenvoudigweg geen alternatief. “Natuurlijk is deze proef niet zonder risico. Er zijn vast illegale telers die dit niet gaan accepteren en die zinnen op wraak. Het wordt een taaie operatie, maar is het enige dat we kunnen doen. Ik zie dit als eerste stap naar volledige legalisering.”
Op dat punt zijn beide burgervaders het wel eens: het eindstation moet uiteindelijk complete legalisering worden. Boelhouwer: “Ik ben voor het model van totale legalisering, en dan alle criminele elementen met wortel en tak uitroeien. Maar helaas, dat is nu politiek totaal onhaalbaar. Dus dit is een tussenstapje, belangrijk, maar niet meer dan dat.”