Nog maar weinig gebruik gemaakt van E-consults en patiëntenportals
- Fragmenten
- Nog maar weinig gebruik gemaakt van E-consults en patiëntenportals
Digitaal je vraag stellen via een e-consult, je uitslagen bekijken via een patiëntenportal, met een app checken welke aandoening je hebt; het is allemaal digitale zorg. Toch maken we als patiënt nog maar weinig gebruik van de E-health mogelijkheden die er zijn.
Er zijn al veel digitale initiatieven vanuit zorgverleners. “Meer dan 60% van de artsen biedt al iets aan zoals een digitale vraag stellen, maar maar 3% van de patiënten maakt daar gebruik van,” aldus Jaco van Duivenboden van Nictiz, het expertisecentrum voor ICT in de zorg. Ons grootste bezwaar is het gebrek aan persoonlijk contact. “We willen graag kunnen doorvragen. Bovendien werkt een telefoontje vaak toch nog steeds het snelst.”
Patiëntenportals
Waren er vorig jaar nog maar 22 ziekenhuizen die een patiëntenportal aanboden waarop je je medische gegevens in kunt zien, dit jaar zijn dat er al 40. In een jaar tijd dus bijna een verdubbeling. Jaco van Duivenboden: “Maar slechts 10% van de patiënten maakt daar gebruik van, als het ziekenhuis het aanbiedt. We weten niet dat het er is, zien geen toegevoegde waarde van het dossier. En sommige mensen vinden het inloggen met Digi-D een drempel.”
Arina Burghouts, beleidsadviseur digitale zorg van de Patiëntenfederatie Nederland zou daarom veel liever een Persoonlijke Gezondheidsomgeving zien. “In plaats van een portal die door het ziekenhuis beheert wordt, willen wij graag zien dat je als patiënt de baas bent over je eigen portal. Jij beheert je eigen gegevens en uitslagen, jij bepaalt welke zorgverlener wat te zien krijgt en jij bepaalt wanneer je contact wilt met iemand.”
Toekomstmuziek
Ondanks onze bezwaren zijn er legio positieve punten te noemen van digitale zorg: patienten hoeven niet meer een uur te reizen voor een consult van 5 minuten, we kunnen de specialisten pas inschakelen al het echt nodig is en het kan bedden besparen. In Amerika zijn ze zelfs al zo ver dat er digitale ziekenhuizen zijn. De patiënt ligt thuis in bed met een iPad en kan via een e-consult hulp vragen aan het ziekenhuis. Die sturen vervolgens de juiste zorg langs aan huis. Jaco van Duivenboden van Nictiz; “Dat is in Nederland echt nog verre toekomstmuziek. Maar onze ziekenhuizen worden al steeds kleiner, want wat thuis kan, doen we thuis.” Arina Burghouts van de Patiëntenfederatie Nederland: “Het checken van je eigen bloeddruk bijvoorbeeld, of suikerpatienten die hun waardes online doorgeven. Het begin is er, maar we zijn er nog lang niet.”
Video niet beschikbaar