Fragment

'Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de Nederlandse economie'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de Nederlandse economie'

Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de Nederlandse economie. 69% van de Nederlandse ondernemingen is een familiebedrijf en die zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van de werkgelegenheid. EenVandaag zoekt deze week uit wat familiebedrijven succesvol maken, hoe  je de relaties gezond houdt en familieruzies voorkomt.


Marlies van Wijhe is directeur van familiebedrijf Van Wijhe Verf BV en voorzitter van FBned, een vereniging die de belangen behartigt van familiebedrijven. Volgens haar hebben familiebedrijf meer focus voor de lange termijn. "Wij denken in generaties, in plaats van kwartalen", zegt ze.


De achilleshiel van familiebedrijven is de opvolging. Uit onderzoek blijkt dat slechts 30 procent de eerste generatiewisseling overleeft, 13 procent de tweede en maar 3 procent overleeft het aantreden van de derde generatie. "Het is een moeilijk proces dat je niet moet onderschatten. Je moet er ruim de tijd voor nemen", zegt Van Wijhe.

Sommige familiebedrijven huren adviseurs in om het overnameproces te begeleiden. Zo ook Rahma el Mouden, oprichter van schoonmaakbedrijf MAS. Zij wilde haar bedrijf overdragen aan haar dochter Oumaima, maar dat verliep niet zonder slag of stoot. Moeder moest loslaten en dochter moest haar plek bevechten.


Rahma el Mouden komt op haar 15e vanuit Marokko naar Nederland. Ze noemt zichzelf het Marokkaanse dubbeltje dat op eigen kracht uitgroeit tot kwartje. Ze richt het succesvolle schoonmaakbedrijf MAS op. Haar keiharde werk resulteert in een succesvol imperium met zo'n 500 werknemers. Daar afstand van doen, dat doe je niet zomaar.


Dochter Oumaima stond al een tijdje te popelen. Ze werkt al sinds haar 18e bij het bedrijf. Ze is er begonnen als schoonmaakster in de avonduren en klom zich langzaam op. Maar de stap naar directeur is een moeilijke. Haar moeder houdt het liefst zelf de touwtjes in handen.


Ze besluiten adviseurs in te huren en stap voor stap leert Rahma los te laten. "Ik heb het mijn dochter veel te moeilijk gemaakt", blikt ze terug. Inmiddels bemoeit ze zich niet, of zo weinig mogelijk, met het bedrijf.


Video niet beschikbaar