Fragment

Feit of fictie: hersenen actiever tijdens slaap dan bij TV kijken?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Feit of fictie: hersenen actiever tijdens slaap dan bij TV kijken?

Maarten van Rossum beweerde tijdens het TV-programma De Slimste Mens dat uit onderzoek zou blijken dat onze hersenen tijdens het televisiekijken minder actief zijn dan tijdens het slapen. De historicus zei dit in een antwoord op de kijkersvraag van de 8-jarige Yara die wilde weten hoe het komt dat meneer Van Rossum altijd zoveel weet. Dat komt, volgens van Rossum, dus mede doordat hij weinig televisie kijkt en veel leest.

En dat zou dan weer bevorderlijk zijn voor de intelligentie omdat de hersenen tijdens het TV-kijken inactief zouden zijn. “Uit onderzoek blijkt dat tijdens het slapen mensen hun hersenen actiever gebruiken dan tijdens het TV-kijken.”

Soap of docu
Volgens Laura Rigter, neurowetenschapper bij de Hersenstichting, zijn de hersenen tijdens het televisiekijken zeker actief. Door alle zintuiglijke prikkels worden de hersenen gestimuleerd. Het kijken en het luisteren zorgt dus voor actieve hersenen.

Daarnaast maakt het televisiekijken dat je cognitieve functies geprikkeld worden omdat je informatie tot je neemt en verwerkt. Het maakt dan niet uit of je naar een soap-serie kijkt of een inhoudelijke  documentaire, als je je aandacht er maar bij hebt.

Hersenen slapen nooit

Tijdens het televisiekijken zijn je hersenen dus behoorlijk actief. Maar is dat tijdens het slapen ook zo? Lammert de Bruin belde ook met Erik Scherder, hoogleraar klinische neurowetenschappen aan het VUMC in Amsterdam.

Volgens Scherder zijn je hersenen ‘s nachts erg actief. Zo wordt de gehele dag verwerkt en is bijvoorbeeld je spijsvertering heel actief. Ook dat wordt aangestuurd door je hersenen.

Ook is je creativiteit in de nacht vaak op een hoogtepunt. Het kan dus zeker geen kwaad om een notitieboekje op je nachtkaste te leggen, want het klopt dat je ‘s nachts vaak de beste ideeën hebt, aldus Scherder.

“Je hersenen slapen nooit”, beaamt ook Laura Rigter, neurowetenschapper van de Hersenstichting. “Je hersenen zijn 24 uur per dag aan. Of je nou actief televisie kijkt, passief televisie kijkt of slaapt.”

Feit of fictie?

De vraag is dus of ooit is vergeleken wanneer je hersenen het meest actief zijn. Is dat tijdens de slaap meer dan tijdens het televisiekijken, zoals Maarten van Rossum beweert?

Volgens Erik Scherder, hoogleraar aan het VUMC, is dit nooit tegelijkertijd onderzocht. Er valt dus geen zinnige vergelijking te maken. In die zin klopt de uitspraak van Van Rossum dus niet.

Dat wordt ook beaamt door Laura Rigter van de Hersenstichting. “Je kan beide activiteiten niet met elkaar vergelijken”, zegt zij. Het is nooit onderzocht en dus valt het onder fictie.

Nuance

Hoogleraar Scherder wil wel graag een nuance maken. Hij zegt dat meneer Van Rossum natuurlijk doelt op onderzoeken waaruit zou blijken dat televisiekijken niet goed zou zijn voor de hersenen. Er zijn volgens hem inderdaad studies waaruit zou blijken dat het verbale IQ van kinderen verslechterd als ze veel televisie kijken.

Daarentegen is het wel weer bevorderlijk voor de visuele schors in de hersenen en ook emotionele gebieden worden gestimuleerd door het kijken naar televisie die je emotioneert.