Fragment

Slapend Dienstverband eindelijk uit de wereld?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Slapend Dienstverband eindelijk uit de wereld?

"Mijn werkgever wacht tot er een kaartje komt met een zwarte rand erom waarop staat 'Sjakie is er niet meer en je kan je centen in je zak houden'", zegt de langdurig zieke Sjaak.

Sjaak van Beek heeft geen werk, maar wel een dienstverband. Ook wel slapend dienstverband genoemd. Hij is nu 4 jaar ziek. Het begon met darmkanker, maar inmiddels heeft hij uitzaaiingen in de lever en in de blaas. Binnen een jaar na zijn eerste operatie was hij alweer volledig aan het werk, maar toen kwam de terugslag.

Sjaak werkte toen al 12 jaar als vertegenwoordiger voor een bedrijf in worteldoeken. Toen hij twee jaar aaneengesloten ziek was, had zijn werkgever de mogelijkheid het contract te beëindigen. Maar dan moest zijn werkgever Sjaak wel een transitievergoeding betalen. Dat is zo geregeld in de wet Werk en Zekerheid uit 2016.

Maar de werkgever van Sjaak maakte gebruik van een maas in de wet: een slapend dienstverband. Sjaak staat nog altijd op de loonlijst van het bedrijf, maar krijgt geen salaris meer. Doordat hij nog wel op de loonlijst staat, heeft Sjaak geen recht op de transitievergoeding.

Maar er is hoop voor de mensen in een slapend dienstverband. Arbeidsrecht advocate Ludith Haarsma overtuigde in december 2018 de rechter dat haar cliënt ontslagen moest worden. Voor het eerst verplichtte een rechter een werkgever om een medewerker te ontslaan. Daarmee moest het bedrijf ook de transitievergoeding betalen.