Fragment

Eerder gehoord: je niet neerleggen bij je pensioen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eerder gehoord: je niet neerleggen bij je pensioen

Gisteren was in EenVandaag te zien dat rechter Willem Korthals Altes zich niet wil neerleggen bij zijn pensioen. Op zijn zeventigste moet hij gedwongen stoppen als rechter, maar Korthals voelt zich nog fit en wil dit niet. Hij start nu een procedure om zijn pensioen aan te vechten. Je niet neerleggen bij een gedwongen pensionering: dat gebeurt wel vaker. In 1989 bleef de Amsterdamse huisarts Nico van Hasselt gewoon werken, terwijl hij van de zorgverzekeraar achter de geraniums moest gaan zitten. 

Huisarts van Hasselt is inmiddels 93 jaar en werkt nog steeds. In totaal is hij nu al meer dan zestig jaar arts. De strijd om zijn vak destijds te mogen blijven uitoefenen was lang. “De zorgverzekeraars dachten dat ze wel konden beslissen dat ik moest stoppen, maar dat liet ik niet gebeuren. Het is een gevecht geweest tot 2015. Ik heb acht rechtszaken moeten voeren, maar uiteindelijk toch gewonnen,” zegt van Hasselt.

De ‘oudste huisarts van Nederland’ werkt zo lang door dankzij de belofte die hij deed als Engelandvaarder, toen hij in de dodencel belandde. "Ik heb mezelf toen beloofd: als ik gespaard word dan word ik huisarts, en werk ik door tot ik niet meer verder kan." Van Hasselt denkt dan ook nog absoluut niet aan stoppen. "Op mijn leeftijd heb ik ook veel ervaring. Daardoor kan ik mijn werk juist beter doen." Iedere vijf jaar beoordeelt ook de Nederlandse Huisartsenvereniging de geschiktheid van huisartsen in Nederland. "Ik krijg gewoon bericht dat ik nog door mag gaan."

Voor rechter Korthals Altes heeft hij nog wel een boodschap. "Hij heeft nog nooit contact met mij opgenomen. Hij gaat het nu alleen doen, terwijl er al een hoop ervaringsdeskundigen zijn op dit gebied. En dan moet een onafhankelijke organisatie zijn die beoordeelt of hij door kan blijven werken."