Fragment
Het belang van ideologische 'stoorzenders' op de universiteit
- Fragmenten
- Het belang van ideologische 'stoorzenders' op de universiteit
Er is te weinig ideologische diversiteit binnen bepaalde onderzoeksgroepen op universiteiten, meent dr. Eric C. Hendriks. De aan de Universiteit van Bonn verbonden socioloog wil dat wetenschappers meer open staan voor andere gedachtestromen dan die van zichzelf en houdt een pleidooi voor stoorzenders in de wetenschap.
Er zijn afdelingen op universiteiten die overwegend links zijn. Herman Werfhorst, socioloog aan de UvA, heeft onlangs getalsmatig in kaart gebracht hoe links en politiek homogeen Europese universiteiten zijn. "Hij laat zien dat de universiteiten inderdaad overwegend links zijn, overal in Europa. Vooral de geesteswetenschappen zijn overduidelijk links", zegt Hendriks.Over het algemeen vond hij nog redelijk wat variatie in de ideologieën, behalve op enkele thema’s. "Op migratie zijn de professoren bijna allemaal pro-migratie, die tolerant ten opzichte van massa-migratie staan."
Ideologische homogeniteit
"Het hoeft zeker niet problematisch te zijn dat een universiteit een politieke kleur heeft. Wetenschappers hebben ook een bepaalde professionaliteit natuurlijk, ze denken kritisch na."
Maar het kan problematisch worden op het moment dat de variatie aan ideologieën verdwijnt, zegt Hendriks. "Als er intellectuele en ideologische homogeniteit ontstaat in een onderzoeksgroep. Wetenschappers kunnen individueel nog steeds heel professioneel te werk gaan, maar er is geen stoorzender in de groep." "Ik denk dat een stoorzender de blinde vlekken kan tegengaan die mogelijk kunnen ontstaan als je lange tijd met een iets te homogene groep werkt."