Een baby uit het laboratorium
- Fragmenten
- Een baby uit het laboratorium
Wie denkt dat voortplanting alleen een zaak is van tussen de lakens is hopeloos ouderwets. De technologie in laboratoria vordert in een rap tempo. Afgelopen week publiceerde het gerenommeerde tijdschrift Science een bevinding uit Japans onderzoek.
Tijd voor een goed gesprek over of we alles wat kan ook moeten willen, dr Kelder praat met professor Annelien Bredenoord, hoogleraar medische ethiek bij het UMC Utrecht.
Baby uit huidcel
In het Japanse onderzoek zijn stappen gezet richting het maken van eicellen uit menselijke stamcellen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld uit een huidcel een ei- of zaadcel kan maken.
Een techniek waardoor op termijn bijvoorbeeld onvruchtbare stellen toch een genetisch eigen kind kunnen krijgen.
In een laboratorium in Japan zijn er bijvoorbeeld muizenbaby’s geboren die gemaakt zijn uit staartcellen. En deze baby’s konden zelf ook kinderen krijgen”, licht professor Bredenoord toe.
“Nu hebben ze dus ook stappen gezet richting het toepassen van die techniek op menselijke cellen. Dat betekent niet dat we volgend jaar al uit jouw huidcellen zaadcellen kunnen maken, maar wel dat we die kant op gaan.”
Op tijd nadenken
Bij deze technische ontwikkelingen, gecombineerd met sociale ontwikkelingen, speelt ethiek een belangrijke rol. De ontwikkelingen hebben namelijk een grote impact.
“Sociaal demografisch is het traditionele kerngezin heel erg veranderd”, stelt Bredenoord. “Bijvoorbeeld alleenstaanden met een gezin, gescheiden en samengestelde gezinnen, man-man vrouw-vrouw.”
“Dat betekent ook dat de wetgeving mee moet veranderen.” Zo moet het voor een lesbisch stel bijvoorbeeld mogelijk zijn om de tweede moeder ook juridsich de ouder te laten zijn, terwijl ze geen biologische ouder is.
En bij dat soort processen, waarbij technologische ontwikkelingen een grote invloed hebben op onze samenleving moeten ethische afwegingen worden gemaakt, het specialisme van professor Bredenoord.
"Het is niet zo dat alles wat kan automatisch wenselijk is", zegt Bredenoord. Daar moet je goed over nadenken en dat doen ze binnen de medische ethiek.
“Ik denk graag mee als een techniek nog in ontwikkeling is. Je wilt niet overvallen worden door een technologische ontwikkeling en dan zegen: daar hadden we ethisch over na moeten denken.”
Lees hier de Els Borst Lezing die Annelien Bredenoord begin september uitsprak.
Video niet beschikbaar