Fragment

Meer corruptie of strenger toezicht?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer corruptie of strenger toezicht?

Corruptieverhalen zijn er in overvloed, ensteeds vaker met Nederlandse bedrijven in de hoofdrol. De frequentie valt op: worden bedrijven smeriger in hun handelspraktijken, of wordt toezicht steeds strenger? dr Kelder stelt zijn vragen aan dr. Ronald Kroeze, historicus en expert op het gebied van corruptie en democratie aan de VU.

Shell wordt verdacht van omkoping in Nigeria; Strukton zou steekpenningen hebben betaald aan een Saoedische prins om een lucratief contract voor de bouw van een metrolijn in de wacht te slepen; SMB Offshore maakt er een potje van in Brazilië; scheepswerf Damen; ga zo maar door. Corruptie tiert welig.

"Sinds de jaren zeventig komt er steeds meer wetgeving tegen corruptie", zegt dr. Kroeze. "Die wetgeving werd ondermeer ingesteld nadat Lockheed – een vliegtuigfabrikant, had geprobeerd buitenlanders om te kopen, waaronder prins Bernhard", zegt Kroeze. "Voor de jongeren in de zaal", legt dr Kelder uit, "Lockheed: Prins Bernhard had een grijpstuivertje nodig om zijn bastaards te financieren. Even een korte historische verhandeling."

"Vanaf die tijd is buitenlandse omkoping steeds meer onder druk komen te staan. Het is ook een marktverstoring, de prijzen worden hoger en het is ook niet zo dat de beste aanbieder het contract krijgt, maar degene die het meest betaalt", zegt Kroeze. "Langzaamaan komt die wetgeving ook naar Europa en Nederland, vanaf ongeveer 2000."

"Maar is er nou meer corruptie de laatste tijd of letten we beter op? Werkt die wet een beetje?", vraagt dr Kelder.

"Als er een wet is die gehandhaafd wordt, dan neemt ook het aantal strafzaken toe", zegt Kroeze. Het is dus eigenlijk hetzelfde. "Je ziet wel steeds meer intolerantie tegen dit soort praktijken", besluit Kroeze.

Video niet beschikbaar