Fragment

Je wekker moet de deur uit

  1. Fragmentenchevron right
  2. Je wekker moet de deur uit

We doen het allemaal, maar veel te weinig: slapen. Dr. Els van der Helm wil werkgevers helpen om werknemers beter te laten slapen. Uitgerust personeel  betekent meer winst, maar mensen zelf worden er ook gelukkiger van.

"Wat er tijdens de slaap gebeurt is magisch", zegt Van der Helm, neurowetenschapper en directeur van het bedrijf Shleep. "Eén van de basisfuncties van slaap is om je hersenen schoon te maken. Eigenlijk worden je hersenen overdag vies als ze energie gebruiken en dat moet worden opgeruimd of gerecycled. Dat gebeurt het beste tijdens de slaap."

Machocultuur

Hoeveel slaap we nodig hebben is genetisch bepaald. "Het is, net als met de lengte van mensen, een normaalcurve: gemiddeld is het acht uur. De meeste mensen zitten tussen de zeven en negen uur met hun slaapbehoefte."  Slechts heel weinig mensen kunnen met minder slaap toe of hebben meer slaap nodig. "Maar 1 tot 3 procent van de bevolking heeft zes uur of minder nodig, dat is echt een hele kleine minderheid."

Toch slapen mensen vaak veel minder dan ze zouden moeten en dat heeft allerlei negatieve bijeffecten. "Je leest het vaak van topmannen in het bedrijfsleven die er toch een beetje stoer over doen. Vier uurtjes slapen is wel genoeg", zegt dr Kelder. "Er zit ook een soort machocultuur in, zo van: meer heb ik niet nodig."

"Ja enorm", beaamt Van der Helm. "Dat is heel lang de maatstaf voor ambitie geweest, maar gelukkig verandert dat. En dat moet ook wel. De wetenschap toont namelijk aan dat je met te weinig slaap totaal niet kunt functioneren de volgende dag. Je neemt de verkeerde beslissingen, je reageert emotioneel niet goed... Je kan gewoon geen goed werk leveren als je niet goed slaapt.”

Wekker de deur uit

Goed slapen begint eigenlijk overdag. Van der Helm somt de ideale omstandigheden op.  "Overdag veel licht, veel fysieke activiteit, veel buiten zijn. En dan in de avond een ontspanningsroutine met veel minder licht, zeker geen licht van telefoons, iPad’s of computers. Daardoor word je slaperig en slaap je goed", legt Van der Helm uit.

"De allerbeste slaap krijg je als je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en ook op dezelfde tijd weer opstaat." Dat is wel saai, maar je biologische klok is erg gebaat bij regelmaat. "En de wekker moet eigenlijk de deur uit. Wakker worden van een alarm is een soort shock voor je lichaam." Je hart gaat sneller kloppen, je krijgt een adrenalinestoot en zo word je lichaam eigenlijk op een hele onnatuurlijk manier wakker. Terwijl je lichaam vanzelf wakker wordt als je goed bent uitgeslapen. "Als mensen een wekker nodig hebben, is dat eigenlijk een teken dat ze te weinig slapen. Mensen die voldoende slapen worden vanzelf wakker."

Snooze-verbod

Ook het snoozen is niet goed voor de hersenen. Je kunt het beste de wekker zetten op het moment dat je echt moet opstaan. Je hebt veel meer aan een half uur doorslapen. Als je snoozet houd je in feite je hersenen voor de gek en wordt die reset-knop de hele tijd ingedrukt. You snooze, you lose, dus.

Slaapcoach

Dr. Els van der Helm is ondernemer en heeft een digitale slaapcoach ontwikkeld waarmee ze bedrijven helpt om hun werknemers beter te laten slapen. Door slaapgebrek worden mensen veel minder productief en dat kost bedrijven uiteindelijk veel geld.

"In Amerika is onderzocht dat als werknemers een uur langer zouden slapen, het bedrijfsleven 400 miljard meer omzet zou draaien." Met haar bedrijf hoopt Van der Helm via de werkgever zoveel mogelijk mensen goed te laten slapen. Mensen die je  normaal gesproken niet gemakkelijk bereikt, krijg je via de werkgever vaak wel te pakken, denkt ze.

"Dat is niet alleen goed voor het bedrijfsleven, ook voor de mensen zelf.  Van goed slapen wordt je gezonder, gelukkiger, productiever en vrolijker."


Video niet beschikbaar