Hoer in de kou door regulering
- Fragmenten
- Hoer in de kou door regulering
De hoererij zit in een verdomhoekje. Niet alleen rust er een taboe op het werk van de sekswerker. De 'goedbedoelende' overheid probeert de sector te reguleren. "Dat gaat onder het mom van: we gaan die vrouwen redden. Maar je redt nooit iemand door haar baan af te pakken", zegt dr. Linda Duits in dr Kelder en Co.
Pooierverbod
De maatregelen die de politiek neemt om de sector te reguleren pakken averechts uit zegt Duits, onafhankelijk sociaal wetenschapper gespecialiseerd in onder meer seksualiteit. Sekswerkers hebben behoefte aan meer rechten, maar mogen juist steeds minder.
Zo wordt er in de politiek gesproken over een pooierverbod. Dat is een wet waarin staat dat iedereen die financieel gewin heeft bij het werk van een sekswerker strafbaar is. Hierdoor zou een prostituee bijvoorbeeld geen boekhouder in dienst kunnen nemen, legt Duits uit.
Schande
Ook het bordeelverbod is hier een voorbeeld van. "Project1012 (het project waarbij De Wallen in Amsterdam werden opgekuisd, red.) is een grote schande. Er is daar 80 miljoen euro aan gemeenschapsgeld ingezet om pandjesbazen uit te kopen.” Door het opkopen van de panden in Amsterdam hebben veel sekswerkers hun werkplek verloren. “Voor die bordelen zijn allemaal moderne modewinkeltjes inde plaats gekomen. Lodewijk Asscher, die als wethouder de leiding had over dit project, heeft er veel prestige uit gehaald maar heeft die vrouwen wél in de kou laten staan”, zegt Duits.
Volgens Duits zitten er helemaal geen goede bedoelingen achter deze regulering. “De mensen hierachter willen prostitutie inperken. Dat kun je in Nederland natuurlijk niet zeggen en dus wordt er via allerlei omwegen geprobeerd om het aan banden te leggen."
Video niet beschikbaar