Seksisme als fijnstof in de samenleving
- Fragmenten
- Seksisme als fijnstof in de samenleving
De vrouw emancipeert en dat is is best bedreigend voor mannen. In zijn boek Tegen de vrouwen beschrijft emeritus hoogleraar en socioloog Abram de Swaan waar dat toe leidt en met dr Kelder filosofeert hij over emancipatie.
De Swaan heeft het over het ‘patriarchaal schrikbewind’. "Als je kijkt, naar de duizenden jaren dat vrouwen uitgesloten waren van alle machtige en aanzienlijke posities, van alle mogelijkheden om zelfstandig een inkomen te verdienen…"
"Ze hoefden ook niet mee te doen aan de oorlogen he, dat moesten wij doen", probeert dr Kelder. De Swaan: "Dat is waar, ze hoefden niet hun leven te riskeren. Ze werden sowieso wel verkracht of vermoord." Mannen hebben vrouwen ongestraft van alles kunnen aandoen. Dat bedoelt De Swaan met het patriarchaal schrikbewind. "Dat is even schrikken, maar dat was het eigenlijk wel."
Ressentiment
Het schrikbewind verdwijnt nu langzamerhand, volgens De Swaan. Noordwest-Europa was altijd al iets vrouwvriendelijker en heeft langer aan emancipatie kunnen wennen, maar het is nu pas een jaar of vijftig bezig buiten het Westen. "Dat gaat nogal hard en wekt tegenstand en ressentiment, want je wordt als man meteen in je eer aangetast. Dat je je vrouw er niet onder kunt houden."
Trump
De Swaan beaamt direct dat hij geen heilige is en zichzelf ook weleens op een dergelijke gedachte heeft betrapt. "Ik las vanmorgen in de New York Times dat Michelle Goldberg zei dat het tijd was om keihard terug te vechten tegen Trump. En toen dacht ik één tiende van een seconde: ja dat is een vrouw die dat zegt."
Hij zoekt de wortels van dat soort gedachten in de tijd waarin hij opgroeide, zeventig jaar geleden. Een tijd waarin het niet normaal was dat een vrouw op de voorpagina vertelt wat er met Trump moet gebeuren. "Ik heb de fijnstof van deze samenleving ingeademd en ben in dat seksisme opgegroeid. Het lijkt me heel belangrijk om dat gewoon te erkennen."
Video niet beschikbaar