Fragment

Jortcast #92: Eis meer loon!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jortcast #92: Eis meer loon!

Deze dagen bleken velen van ons er enkele tientjes op vooruit te gaan, op het loonstrookje. Zet die marginale lastenverlichting op het loonstrookje ook zoden aan de dijk? In Jortcast #92 bespreekt dr Kelder het met emeritus hoogleraar dr. Alfred Kleinknecht, die al jaren (vooralsnog zonder veel resultaat) pleit voor loonsverhogingen.

{podcast audio="76176" caption="Jortcast #92 Oproep tot revolutie: eis meer loon!" }

In het kort: volgens Kleinknecht zorgen hogere lonen voor meer technologische investeringen, innovatie, en dus voor een hoogwaardiger economie. Maar loonmatiging is al decennia het devies in polderland: de stijging van lonen wordt beperkt om te zorgen dat er voldoende werkgelegenheid is. "Er lopen mensen rond in Nederland die sinds de jaren '80 geen noemenswaardige inkomensverbetering gehad hebben", zegt Kleinknecht.

Dat leidt onder andere tot rancune onder mensen, zegt Kleinknecht, zeker ze zien dat er aan de top wél flink wordt uitgedeeld. Maar het probleem is ook dat door jarenlange loonmatiging bedrijven niet gestimuleerd worden om te moderniseren. Als de lonen nauwelijks stijgen, voelen bedrijven geen druk om arbeidsbesparende maatregelen door te voeren. Innovatie is voor hen onbelangrijk, want ze kunnen op prijs concurreren. Daardoor wordt Nederland steeds meer afhankelijk van markten en industrieën die erg prijsgevoelig zijn op de wereldmarkt.

Als voorbeeld noemt Kleinknecht de landbouw. "De landbouw-export loopt als een trein, maar ze verdienen er niks aan. Er wordt minimaal aan verdiend!" Uiteindelijk kom je volgens Kleinknecht alas land dan terecht in een vicieuze cirkel van weinig modernisering en verdere loonmatiging en een afhankelijke positie ten opzichte van andere landen. 

Religie van bescheidenheid

Uiteindelijk komt Nederland er beter uit, zegt Kleinknecht, als er wordt besloten om te stoppen met het knijpen van salarisjes. In de Jortcast verheldert Kleinknecht zijn standpunten en verfoeit dr Kelder de Nederlandse, calvinistische religie van bescheidenheid: namelijk dat het moreel juist is om niet veel te verdienen. Om af te sluiten met een oproep tot revolutie: "Eis meer loon! (Maar ga ook harder werken.)"

 

Video niet beschikbaar