Grote NAVO-oefening 'zag er goed uit'
- Fragmenten
- Grote NAVO-oefening 'zag er goed uit'
Afgelopen week was de grootste NAVO-oefening ooit. Trident Juncture 2018 vond plaats in ondermeer Noorwegen en was een indrukwekkend machtsvertoon. Tenminste, defensie-expert Dieuwertje Kuijpers was erbij en ze was onder de indruk.
Het machtsvertoon vond plaats wellicht niet geheel toevallig in de buurt van de Russische grens. Aan de oefening deden meer dan 40.000 soldaten uit meer dan dertig landen mee. Toch is deze mega-oefening peanuts vergeleken met Russische oefeningen waar wel 160.000 soldaten aan meedoen. "De Russen zijn altijd heer en meester in dit soort oefeningen", zegt Kuijpers, defensiespecialist en onderzoeksjournalist bij Follow The Money.
"Die oefeningen zijn natuurlijk ook bedoeld om de vijand te imponeren en zijn zeker niet altijd onschuldig. De annexatie van De Krim, waarbij de Russen in 2014 het Oekraïnse schiereiland bezetten, kwam ook voort uit zo’n oefening. Die tanks zijn toen gewoon doorgereden", zegt Kuijpers. "Je wil een afschrikkende werking hebben, maar niet zó erg dat je niet meer kan zeggen dat het niet tégen Rusland is gericht."
Ouderwets
"Hoe paraat zijn we?", wil dr Kelder weten. "Het zag er goed uit", antwoordt Kuijpers.
"Is zo’n oefening niet hopeloos ouderwets?", vervolgt hij. "Het draait tegenwoordig toch allemaal om cyberwarfare? We gaan toch met een joystick oorlog voeren, toch niet met een tank?"
"Nou, het is heel goed om als NAVO te oefenen, je bent met dertig verschillende landen die andere talen spreken en een andere manier van werken hebben", zegt Kuipers. Je moet vanzelfsprekend wel met elkaar kunnen samenwerken, dus het is slim om dat te oefenen. "Natuurlijk is cyber een onderdeel van moderne defensie. Tijdens de NAVO-oefening waren er ook cyberspecialisten aanwezig, maar het is zeker niet het enige. Het zal nooit helemaal cyber worden."
Groen Links
Oppositiepartij Groen Links stelde deze week voor om samen te werken met staatssecretaris Barbara Visser en om defensie onder curatele te stellen. "Een onzalig plan", volgens dr. Dieuwertje Kuijpers. "Je kan niet verwachten dat een organisatie die jarenlang heeft moeten bezuinigen meteen weer op de been staat als er geld bijkomt. Geef defensie tijd", zegt Kuijpers.
Daarnaast is het niet zo dat geld alle problemen bij defensie oplost. "Als je de incidenten van het afgelopen jaar bekijkt", zegt Kuijpers. "Dan zijn het niet alleen de bezuinigingen. Defensie is te veel een gesloten organisatie. Ze moeten veel transparanter zijn richting de politiek over de problemen."
Daarbij werkt 'de aard van het beestje' ook niet mee. "Defensie is een organisatie die in al zijn vezels gericht is op het uitvoeren van opdrachten. Als er vanuit de politiek een vraag of verzoek komt, zal defensie niet snel zeggen: dat kunnen we niet aan met de middelen die we hebben. Ze mogen best wat realistischer zijn."
Video niet beschikbaar