Linda Duits over aseksualiteit
- Fragmenten
- Linda Duits over aseksualiteit
Leven zonder seks. In het Vaticaan wordt voorzichtig gesproken over het loslaten van het celibaat.In afgelegen gebieden zouden ook getrouwde mannen priester mogen worden.Voor geestelijken is het celibaat misschien een beproeving, er zijn ook mensen die van nature een grote afkeer hebben van seks. Wie zijn deze aseksuelen en hoe leven zij in een door seks gedomineerde maatschappij?
Celibaat
Linda Duits is onafhankelijk wetenschapper, met gender en seksualteit als specialiteit.
Volgens haar is onthouding een fenomeen dat mensen in het door eeuwen en culturen heen juist meer status gaf. Vanuit de kerk is het een gedwongen onthouding. De zelfbeheersing wordt geprezen, maar voor ongeveer 1% van de bevolking is er geen seksuele prikkel. Zij reageren niet op seksuele stimuli.
Duits: Er zit veel variatie in deze populatie. Mensen die helemaal niets willen. Mensen die enkel masturberen, maar geen seks met een ander willen. Anderen willen wel knuffelen maar verder niets.
Aseksualiteit in de kinderschoenen
De aseksuelen hebben nog weinig erkenning. Volgens Duits kan bekendheid met het fenomeen zorgen dat er meer begrip ontstaat. Er is een vereniging voor aseksuelen die voor de belangen op komt. Maar er is ook bijzonder weinig over bekend. Het is niet duidelijk of het een stoornis is, een afwijking of wat wel. De beperkte kennis komt vooral doordat het een vrij nieuw fenomeen is. Pas sinds de jaren '50 worden de eerste stappen gezet voor wetenschappelijk onderzoek naar dit fenomeen.
Hebben aseksuelen een zwaar leven?
Dr Kelder vraagt zich af of aseksuelen een zwaar leven hebben? "We zien ze niet protesteren voor betere omstandigheden." Volgens Duits is er toch een stigma "en stigma's kunnen leiden tot een laag zelfbeeld,depressie en bingedrinken." Maar ook Duits geeft toe dat het niet een bijzonder groot probleem is in Nederland.
Video niet beschikbaar