Laat contant geld niet verdwijnen
- Fragmenten
- Laat contant geld niet verdwijnen
Als we niks doen, is het binnen vijf tot tien jaar gedaan met cash geld. Problematisch, want we zullen om verschillende reden behoefte blijven hebben aan contant geld. Igo Boerrigter (TU Delft) deed afstudeeronderzoek naar oplossingen en de toekomst geld, in opdracht van De Nederlandsche Bank.
Vorig jaar betaalden Nederlanders voor het eerst meer met de pinpas dan met cash geld. De verwachting is dat die trend doorzet en er een punt komt waarop het in stand houden van een contant geldsysteem niet meer houdbaar is. "Als de overheid niks doet bereik je vanzelf de kritische ondergrens en verdwijnt contant geld gewoon", zegt Boerrigter.
In de roulatie
Boerrigter komt tot die conclusie door te kijken naar de weg die bankbiljetten en munten afleggen. "De reis van briefjes van 50 euro is interessant. Die haal je uit de automaat, geef je uit in de winkel, en gaat vervolgens terug naar de bank. Ze reizen continu dat rondje, en dat is kostbaar om in stand te houden." Ook muntgeld kost geld, omdat winkeliers telkens nieuw en zwaar muntgeld naar de winkel moeten laten komen.
Het is volgens de pas afgestudeerde student van de master Industrieel Ontwerp belangrijk dat geld langer in de roulatie blijven tussen winkelier en consument. Op die manier hoeft er minder geld gedistribueerd te worden, wat dus kosten bespaart. Daarnaast moet muntgeld praktischer worden. Nu worden munten nog als onhandig ervaren, vond Boerrigter. Hij stelt voor om muntgeld te vervangen door lichte, felgekleurde chips die in een houder ter grootte van een creditcard passen. Dat past volgens hem beter bij de moderne consument.
Video niet beschikbaar