Fragment

“Je moet mensen gewoon minder om hun mening vragen”

  1. Fragmentenchevron right
  2. “Je moet mensen gewoon minder om hun mening vragen”

Politiek expert dr. Chris Aalberts waarschuwt voor een groeiende kloof tussen Den Haag en Nederland

"Je moet mensen gewoon iets minder om hun mening vragen, dan heb je ook meteen minder het idee dat er onvrede is." Met deze observatie analyseert politiek communicatie-expert dr. Chris Aalberts de staat van de Nederlandse politiek in gesprek met Jort Kelder. De docent aan de Erasmus Universiteit pleit voor minder peilingen en opiniepanels, omdat politici daar te veel naar handelen in plaats van naar hun eigen achterban te luisteren.

De teloorgang van traditionele partijen zoals het CDA en de PvdA illustreert volgens Aalberts de groeiende kloof tussen politiek en burger. Het CDA verloor zijn plattelandsachterban aan de BBB, terwijl linkse partijen zich richten op thema's die niet resoneren bij veel Nederlanders. Met name vver GroenLinks-PvdA is hij kritisch: "Het gaat de hele dag over klimaat. Dan doen we er wat LHBT-rechten bij, wat transgenderzorg, wat Europa en wat Gaza-verontwaardiging, en dan ben je de massa helemaal kwijt." Hij benadrukt dat dit geen onbelangrijke thema's zijn, maar dat de partij de aansluiting met 'gewone mensen' verliest.

De opkomst van sociale media versterkt deze trend, waarbij mensen steeds meer in hun eigen 'bubbel' leven en tegengestelde meningen nauwelijks meer tot hen doordringen.

Toch ziet Aalberts ook lichtpunten in de huidige politieke situatie: "Ik vind in principe wel dat er nu een kabinet zit wat enigszins recht doet aan waar mensen voor gestemd hebben." De huidige regering probeert, ondanks alle kritiek, wel degelijk gehoor te geven aan zorgen over bijvoorbeeld migratie. Maar zolang politici zich blijven verschuilen achter symbolische thema's en peilingen, blijft de kloof met de burger groeien. De oplossing ligt volgens Aalberts in meer realisme en pragmatisme in de Nederlandse politiek.

Hij pleit ervoor dat het kabinet de rit uitzit: "Het heeft ook hele grote nadelen, maar er is ook geen alternatief. Zorg ervoor dat het over twee jaar weer gewoon over sociaaleconomische thema's kan gaan."

Video niet beschikbaar