Fragment

"Haal de bezem door het belastingstelsel"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Haal de bezem door het belastingstelsel"

Belastingen, voor niemand echt een hobby. Behalve misschien voor dr Kelder en zijn hooggeleerde gast Bas Jacobs, professor aan de Erasmus School of Economics. Deze week werd onder zijn leiding een boek met aanbevelingen gepresenteerd voor ons belastingstelsel. "Het huidige stelsel had in 2001 nooit zo mogen worden ingevoerd", zegt de Professor in dr Kelder en Co. "Haal de bezem door het systeem."

In de publicatie schrijven dertig (inter)nationale economische wetenschappers aanbevelingen voor het Nederlandse stelsel. Niet als politiek document, maar als wetenschappelijke ideeënbus over hoe ons belastingsysteem beter kan. Want het zit nu vol onrechtvaardigheden en het is bovendien niet effectief, of zoals de economen zeggen, niet doelmatig.

Met dat laatste bedoelen economen dat maatschappelijke effecten die belastingen moeten bereiken op een zo goedkoop mogelijke manier worden bereikt. Dat is in ons huidige stelsel niet zo. Er zitten heel veel complexe regels in die ook veel geld kosten. Als je het stelsel anders inricht kun je veel meer bereiken.

Mazen in het stelsel

Het boek staat vol aanbevelingen, maar dr Kelder wil vooral graag weten hoe het zit met de pretbox, box 2 voor BV’s. Daarin zit een aantal zaken scheef. Er is bijvoorbeeld niet één eenduidig tarief voor inkomen uit kapitaal of inkomen uit arbeid. Nu worden deze twee vormen van inkomen nog anders belast, professor Jacobs stelt voor om hier één tarief voor te maken. "Je maakt dan ook een einde aan het constructiewerk", zegt hij.

Daarmee bedoelt hij dat mensen met bedrijven nu gaan kijken hoe ze zo min mogelijk belasting kunnen betalen. Ze gaan op zoek naar de mazen in het stelsel. Niet illegaal, wel onwenselijk.

Hypotheek

Daarnaast zijn er ideeën over de fiscale subsidie op schuld, zoals bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Mensen met een hypotheek kunnen een deel van de betaalde rente van hun inkomstenbelasting aftrekken. In de voorgestelde plannen, wordt het eigen huis op dezelfde wijze belast als spaargeld. Dat betekent fors minder aftrek en daarnaast wordt er meer betaald over de waarde van de woning.

Dat is misschien niet leuk voor de huizenbezitter, maar onder de streep hoeft niemand er slechter van te worden. De hypotheekrenteaftrek kost de samenleving namelijk ook heel veel geld. "We gaan de subsidie die we nu geven afschaffen", zegt Jacobs. "De hypotheekrente en de fiscale voordelen voor pensioenopbouw kosten ons net zo veel geld als we uitgeven aan het gehele onderwijs (van basisschool tot universiteit). Om dat te betalen zijn de tarieven over de gehele linie een procent of 9 hoger."

Als we deze vormen van subsidie niet meer hoeven op te hoesten kunnen andere vormen van belasting omlaag en houdt iedereen meer over op het loonstrookje. Tegelijkertijd wordt het systeem eerlijker en efficiënter.

Video niet beschikbaar