De economie gaat onderuit en dat is goed nieuws
- Fragmenten
- De economie gaat onderuit en dat is goed nieuws
Er komt een ongekende economische crisis, het is niet de vraag of, het is de vraag wanneer. Dat stelt Macro-econoom Edin Mujagic in dr Kelder en Co. Geen vrolijk onderwerp van gesprek, maar toch is het goed nieuws. "Recessie is het schoonmaken van de economie."
"Een groot probleem voor de economie is het beleid van de Europese Centrale Bank”, zegt Mujagic. “Je ziet dat pas als het echt een probleem is geworden, maar dan is het te laat om het aan te pakken."
De enorme schuldenberg, waarmee staatsschulden mogelijk worden gemaakt, vindt zijn oorsprong in het beleid van de ECB. "De aandelenmarkten zijn het afgelopen jaar enorm omhoog geschoten”, zegt Jort Kelder. “De centrale banken pompen geld in de markt, dat gaat in huizen zitten, in de aandelen en in de bonussen van de bankiers in New York en Londen” zegt Jort Kelder. Iedereen is bang voor een Minsky moment."
Het Minsky moment kun je het beste uitleggen aan de hand van een tekenfilm waarbij een coyote achter een rennende vogel aanzit. In elke aflevering komt er een moment dat die cayote van een ravijn afrent en in het luchtledige blijft hangen. "Dan is er niks aan de hand totdat hij naar beneden kijkt. Pas als hij zich realiseert dat hij in de lucht hangt, volgt de val", zegt Mujagic.
1971
"Wanneer is dat begonnen, dat het uit de klauwen is gaan lopen met dat geldstelsel?", vraagt Kelder. "Tot aan 1971, en om precies te zijn 15 augustus 1971, kon je als overheid niet structureel rood staan, wel een jaartje, maar je kon niet structureel op de pof leven", zegt Mujagic. "Dat kon niet om dat voor die dag geld gedekt werd door goud. Om meer geld te hebben moest je meer goud hebben."
"Op 15 augustus 1971 hebben de Amerikanen die koppeling losgelaten en werd het dus mogelijk om op de pof te leven. Elk jaar kon er meer worden uitgegeven dan er binnenkwam.” Daar is het begonnen.”Vroeg of laat wordt het gewicht van die schulden te zwaar."
Bosbrand
Een economie heeft crises nodig, betoogt Mujagic. "Het natuurlijke gedrag van een economie is opeenvolgende periodes van groei en krimp. Vergelijk het met een bos. Een bos heeft bosbranden nodig om jong, sterk en vitaal te zijn. Als je alles op alles zet om kleine bosbranden te voorkomen. Als je alles op alles zet om bosbranden te voorkomen, dan vier je succes op korte termijn. Dat betekent wel dat het hele bos wak wordt. Als er dan een brand ontstaat, is het meteen breaking news op CNN."
"Zo is het met de economie ook. Recessies voorkomen klinkt ontzettend leuk, maar wat je daarmee doet is je eigen schoonmaak mechanisme van de economie buiten spel zetten en dat is niet verantwoord."
Video niet beschikbaar