Fragment

Zo verander je snelle koolhydraten in langzame

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zo verander je snelle koolhydraten in langzame

Wit brood, witte rijst, witte pasta: deze 'snelle' koolhydraten zijn een stuk minder gezond dan de bruine, volkoren varianten. Zo worden ze gelinkt aan het krijgen van diabetes. Jonge doctor Hanny Boers-de Bruijn vond manieren om de verteerbaarheid van koolhydraten te vertragen.  

Boers-de Bruijn promoveerde op onderzoek naar de verteerbaarheid van koolhydraten aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Ze vond dat de structuur van snelle koolhydraten in bijvoorbeeld witbrood verandert als je kikkererwtenmeel en bepaalde vezels aan het broodmeel toevoegt. Snelle koolhydraten veranderen zo in langzame. “Maar de consument kan zelf ook veel doen om de verteerbaarheid van koolhydraten te vertragen,” zegt Boers-de Bruijn. Bij witte rijst kun je het zelfs heel makkelijk zelf doen. Door korter te koken, en gekookte rijst na het afkoelen weer op te warmen, krijgen de koolhydraten een complexe structuur.

Glucose

In je lichaam worden koolhydraten omgezet in glucose. Suikers dus. Bij de snelle koolhydraten gaat dit proces veel makkelijker, waardoor je lichaam in één keer een grote golf suikers te verwerken krijgt. Dat heeft volgens Boers-de Bruijn nadelige effecten op de gezondheid, zo wordt diabetes type 2 hier vaak aan gekoppeld. Bij trage koolhydraten gaat het proces van omzetting veel langzamer. Die hebben namelijk een veel complexere structuur, waardoor het lichaam langer de tijd nodig heeft ze af te breken. In dr Kelder en Co verdedigt Hanny Boers-de Bruijn haar proefschrift nogmaals.

Video niet beschikbaar