Fragment

‘Verlaag de belastingen en leen meer’

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘Verlaag de belastingen en leen meer’

Nederland kan veel meer geld lenen dan we nu doen en die ruimte zou gebruikt moeten worden om de belastingen te verlagen. Dat betoogt professor Coen Teulings, in het radioprogramma dr Kelder en Co. "Er is veel onvrede onder mensen die er de afgelopen 30 jaar niks bijgekregen hebben, dat probleem los je zo op door de belastingen te verlagen en de staatsschuld te verhogen."

Meer schuld

Het verhogen van de staatsschuld gaat tegen de acties van de politiek in, er wordt juist veel afgelost. "Dat past ook bij onze volksaard",zegt presentator Kelder, "we houden niet van schuld." "Toch ligt het erg voorde hand om wel de schuld te verhogen", zegt professor Teulings, hoogleraar economie aan de Universiteit Utrecht. "Het is een discussie die al een jaar of tien had moeten spelen. Dit najaar wordt er weer besproken wat de begrotingsruimte voor het kabinet gaat zijn." Het is nu dus de tijd om het over een andere visie op de staatsschuld te hebben.

"Er is niks mis met schuld. We willen allemaal een appeltje voorde dorst, een brood voor de toekomst. Maar als je dat brood nu op de plank legt, kun je het over twee jaar niet meer eten en dus wil je dat brood nu uitlenen en over twee jaar een vers brood terug." De professor probeert hiermee aan te geven dat er tegenover elk bezit, of iedere spaarrekening ook een schuld moet staan. "In Nederland sparen we zelfs zoveel dat we te weinig schulden maken."

Er is dus ruimte voor meer schuld, zonder dat we onverantwoord bezig zijn. "We moeten 15 miljard minder overhouden", zegt Teulings. "Je hoeft niet meer uit te geven, er kan ook minder binnenkomen. Je kan het ook gebruiken om bijvoorbeeld de belastingen te verlagen."


Lang lage rente

"Ja, maar als je minder belasting heft, loopt de staatsschuld op en dat is met een lage rente misschien geen probleem, maar wel als de renteweer gaat stijgen”, werpt dr Kelder tegen. "Dan loopt het bonnetje op en gaan we Zuid-Europese landen als Italië achterna, dan klapt het."

"Mijn stelling is dat de rente al 15 jaar laag blijft, Ik heb al vijf jaar gelijk en dat zal nog wel even zo blijven", zegt Teulings. "We gaan langzaam wel naar het besef dat dit een structureel proces is."

"Om dat te verklaren moet je naar Japan kijken, dat is een land dat qua vergrijzing een aantal jaren voorloopt. Er zijn enorm veel oudere mensen en die willen allemaal sparen voor hun pensioen. Er is op de kapitaal markt dus veel aanbod en weinig vraag en dat betekent dat de rente laag is. Japan loopt voor op ons dus dat proces zullen we in Europa de komende vijftien jaar ook zien. De rente zal nog heel lang laag blijven."


Video niet beschikbaar