Studie Bedrijfskunde leidt manager op tot botte hork
- Fragmenten
- Studie Bedrijfskunde leidt manager op tot botte hork
Bij economische studies als Bedrijfskunde ontbreekt het qua inhoud aan maatschappelijke vorming. Dat zegt filosoof dr. Jelle van Baardewijk. En wie financieel kapitalisme zaait, zal botte horken van managers oogsten.
De inhoud van studies als Bedrijfskunde is in Nederland veelal gericht op financieel kapitalistisch denken. Denk daarbij aan een focus op bijvoorbeeld geld, winstmaximalisatie, macht, efficiëntie, opschalen en zo min mogelijk belasting betalen. Van Baardewijk betreurt dat. In de Amerikaanse boeken die zij bij hun studie voorgeschoteld krijgen leren studenten te weinig over ethiek. Zo leren studenten niet vragen adresseren zoals wat belasting betalen eigenlijk is, en waarom je het zou doen. "Grote bedrijven zoals Shell en Nike, die weinig of geen winstbelasting betalen, dat zijn kwesties waar je als student bedrijfskunde onvoldoende gevoelig voor bent om iets tegen te doen. Terwijl: ze werken er allemaal, bij die grote bedrijven."
Bildung
De hoogleraar zou graag bij economische studies graag een verschuiving zien van dogmatisch kwantitatief denken, naar een meer sociale benadering van het vak. Zo kan bedrijfskunde volgens hem een voorbeeld nemen aan geneeskunde. “Een arts kijkt met zorg naar zijn patiënt, hij denkt mee. Dat is veel meer inspirerend dan consumenten als zelfbewuste rationele mensen zien, die louter uit zijn op behoeftebevrediging. Je zou toch verwachten dat iemand die een hypotheek verkoopt meedenkt met zijn klanten?”
Van Baardewijk pleit dus voor meer ruimte voor ethiek in economische studies. Hij vergelijkt de studie met een gereedschapskistje, waar je naast financiële en economische kennis ook ethisch materiaal in hebben. "Dan zou je mensen best sterker kunnen maken, dat heet dan bildung." En misschien leidt dat dan wel tot minder graaierij, hebzucht en winstbejag van het grootkapitaal.
Video niet beschikbaar