Fragment

Nederland niet meer populair bij buitenlandse bedrijven

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nederland niet meer populair bij buitenlandse bedrijven

Steeds meer buitenlandse bedrijven verlaten Nederland of kiezen voor een ander land om zich te vestigen. Dat baart Robert van de Jagt, fiscalist bij Meijburg en Co en verbonden aan de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs zorgen. "We moeten onze voorsprong niet verliezen."

“Wat wij zien is zorgwekkend. Als we kijken naar buitenlandse bedrijven dan zien we dat ze zich in toenemende mate zich vestigen in andere landen. En dat is echt een trend van de afgelopen twaalf maanden”, zegt Robert van der Jagt in dr Kelder en Co.

Volgens Van der Jagt doet de Nederlandse overheid te weinig om een goed vestigingsklimaat te behouden. In tegendeel. “Brussel heeft een aantal maatregelen geïntroduceerd en wat doet Nederland? Die zet twee stappen meer, waardoor je een achterstand krijgt in plaats van een voorsprong behoudt.”

Halve fascist

In de rel rondom de dividendbelasting steunt Van der Jagt het beleid van het kabinet Rutte. “De afschaffing van de dividendbelasting is goed want dat is een verstorende heffing. Er wordt belasting geheven op winst die al een keer belast is.”

“Nou, je wordt tegenwoordig voor een halve fascist uitgemaakt als je dat hardop zegt”, reageert dr Kelder. “Volgens de oppositie in de Tweede Kamer is er geen deskundige te vinden die dat kan beamen, maar u zegt het nu wel.”

Rijke expats

Een ander punt is de belastingregeling voor expats die het kabinet Rutte in wil perken. “Als expats naar Nederland komen krijgen ze een vrijstelling van 30 procent van hun loon. Ze betalen dus geen belasting over 100 procent van hun salaris maar over 70 procent. Deze regeling geldt nu voor acht jaar en het kabinet wil dat terugschroeven naar vijf jaar”, licht Van der Jagt toe.

Deze maatregel zorgt voor veel onrust onder expats en dat is niet aantrekkelijk voor het vestigingsklimaat in Nederland. De regeling levert Nederland meer op dan het kost, meent Van der Jagt. “Dat blijkt ook uit onderzoek. Expats betalen zelfs met die vrijstelling veel belasting en kosten de samenleving weinig. Ze gaan hier niet met pensioen en hun kinderen gaan naar private internationale scholen.”

Toch moet Nederland niet te veel achter grote Europese landen aanlopen en vooral optrekken met andere kleine Europese landen om te zorgen dat we aantrekkelijk blijven, meent Van der Jagt. “Nederland moet ontzettend waken voor het behoud van wat we nu hebben. We zijn een klein land en we moeten opboksen tegen hele grote economieën.”


Video niet beschikbaar