Meer blauw op straat maakt het niet veiliger
- Fragmenten
- Meer blauw op straat maakt het niet veiliger
De politie kampt met personeelstekorten. Zeker in Amsterdam, aldus burgemeester Halsema, waar speciale eenheden worden opgegeven om meer blauw op straat te krijgen. En dat alles voor meer blauw op straat
Toch betekent meer blauw op straat niet per se meer veiligheid. Het echte 'boeven vangen' is bijvoorbeeld vooral werk voor de recherche, niet voor de agent op straat.
Opgehelderde zaken
Vragen om 'meer blauw op straat' omdat 'de veiligheid in het geding is', is volgens De Koning een typisch Nederlandse hobby. "Je ziet dat we relatief veel agenten in uniform hebben, en heel weinig recherche, als je het internationaal vergelijkt." Dat betekent dus: veel mensen die op straat zichtbaar rondrijden, en relatief weinig opgehelderde zaken.
"Het hangt er een beetje vanaf hoe je het meet, maar het aantal opgehelderde zaken daalt al tien jaar", zegt De Koning. "Tien jaar geleden 330.000 in totaal, afgelopen jaar 220.000. Dus ieder jaar 10.000 minder. Ze hebben het zelf ook over een crisis in de opsporing".
Snelste inhaalactie ooit
En toch loopt het werk ze inderdaad over de schoenen, zegt De Koning. Opvallend, want de afgelopen jaren zijn er juist veel politie-agenten bijgekomen. Sinds 1991 is de politiesterkte bijna met 50 procent toegenomen tot zo'n 58.000 nu . "We zaten heel laag in Europa, maar hebben de snelste inhaalactie ooit gemaakt."
Waar blijft al die capaciteit? "Daar is heel lastig achter te komen." Wel weten we dat er met de reorganisatie van de politie een extra bestuurslaag gekomen is. "Daar gaat ongelooflijk veel tijd in zitten."
Video niet beschikbaar