Fragment

'Zet het leger in bij vaccineren'

foto: ANP | Koen van Weelfoto: ANP | Koen van Weel
  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Zet het leger in bij vaccineren'

De vaccinatie machine komt met horten en stoten op gang. Dr Kelder kijkt daarbij -ietwat verwijtend- naar de Nederlandse bureaucratie en wordt bijgevallen door professor Carin Uyl-De Groot. "Zet het leger in bij het vaccineren", zegt zij in dr Kelder en Co. Het RIVM en de GGD’s zeggen wel dat ze het kunnen maar bewijzen dat namelijk niet.

Carin Uyl-De Groot is Hoogleraar Health Technology Assessment aan de Erasmus School of Health en Policy Management in Rotterdam. Zij doet veel onderzoek naar dure kankermedicijnen en kent de wereld van de 'Big Pharma' goed.  Zij is tevens lid van de Gezondheidsraad. 

"We staan qua vaccinatie een beetje voor joker, wat doen wij verkeerd?", vraagt Jort Kelder.  "Wat we nu zien is dat het voorstel van de Gezondheidsraad geweest is: kwetsbare ouderen eerst en ook het zorgpersoneel om hen bescherming te bieden", antwoordt De Groot. "Maar wat zie je gebeuren? Ook de managers, mensen van inkoop, de kok en de radioloog hebben al een vaccin gehad en gelukkig ook nog wel een paar mensen in verpleeghuizen." Dat was dus zeker niet de bedoeling.

Militaire operatie
"Ga jij pleiten voor het inzetten van het leger?", vervolgt Kelder.
"Ja eigenlijk wel. We hebben een instantie nodig die heel goed is snel kan handelen. De voorraden zijn er wel maar hoe krijg je dat vaccin zo snel mogelijk bij de potentiële patiënten?"

"We krijgen het niet voor elkaar. We hebben het meer over wie het moet organiseren, de GGD, het RIVM, en iedereen vindt zichzelf daarbij toch ook belangrijk. In plaats van dat er een centrale regie is. De voorraden zijn er al sinds eind vorig jaar, je zou zeggen het moet zo snel mogelijk gebeuren. Laat het over aan een partij die dat goed kan."

Levens redden
"Of moeten we niet zo somberen", valt Jort Kelder haar in de rede. "En is het zoals Rutte gisteren zei tijdens de persconferentie: we gaan straks heel snel en eindigen uiteindelijk in de middenmoot."
"Uiteindelijk ja", antwoordt De Groot. "Maar je wil nu zo snel mogelijk inenten, nu kun je het leven redden van kwetsbare mensen."

Daarnaast meent professor Uyl-De Groot dat we te laat zijn begonnen met het bepalen van de strategie. "We hadden van de zomer al moeten beginnen, toen wisten we dat er meerdere vaccins aankwamen, met ieder een eigen logistiek. We hadden in september moeten beginnen met nadenken, niet pas in december."