Sociaal vangnet is aan het verdwijnen
- Fragmenten
- Sociaal vangnet is aan het verdwijnen
De overheid heeft ons jarenlang verwend door onze financiën te regelen. Nu trekt zij zich - in stilte - steeds meer terug. En daarover maakt dr. Dirk Brounen zich zorgen. We zijn ervan overtuigd dat er een sociaal vangnet is. "Maar dat is er niet altijd meer".
Volgens Brounen, hoogleraar Vastgoedeconomie aan de Tilburg University, is er op dit moment een stille revolutie gaande. “De overheid zet noodgedwongen een stap terug. De verzorgingsstaat, met bijvoorbeeld de AOW en gratis bejaardentehuizen, is ontstaan in een tijd dat het heel goed ging in Nederland.” Dat kan de overheid niet volhouden, legt Brounen uit, dus trekt de overheid zich - in stilte - terug. “Langzaamaan, want als je dit heel hard zegt, dan maak je jezelf niet populair.”
Verzorgingsstaat
Dat vindt Brounen zorgelijk. “Mensen zijn ervan overtuigd dat dat sociale vangnet daar nog steeds hangt. En dat is niet meer altijd zo.” Mensen worden steeds meer verantwoordelijk voor het op orde hebben van hun eigen financiën.
Maar daar zijn we eigenlijk nog niet genoeg zelfredzaam voor, denkt Brounen. Reden: we zijn te lang verwend. “Dat heeft vooral te maken met die 60, 70 jaar verzorgingsstaat. In geen enkel ander land in de wereld is de overheid zo lang dominant geweest.”
Passief
Als voorbeeld noemt Brounen het pensioenoverzicht? “Ik lees dat overzicht ook niet,” vertelt Brounen. “Want dat heeft geen zin: ik kan er niks aan doen.” Volgens Brounen is het juist dát gebrek aan speelruimte waardoor wij Nederlanders niet genoeg 'financieel geletterd' zijn. “We zijn daardoor passief geworden.”
“Een langere termijn-plan, dat zie je bijna niemand maken.” Dat zou je volgens Bronnen eigenlijk wel moeten maken. Een 'begroting van geluk', noemt hij het. “Eigenlijk zou je eens moeten gaan dagdromen over wat jij over tien jaar bereikt wil hebben in je leven. En kijk dan wat dat ongeveer gaat kosten."
Brounen heeft ook nog wel een idee waar je het geld voor je grote plannen vandaan zou kunnen halen. Namelijk uit je huis. Hij vertelde daar eerder al over in dr Kelder en Co.
Reageren?
Je kan reageren via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-57504448. Daarnaast heeft dr Kelder een gratis Whatsapp-dienst: app JORT AAN naar het 06-nummer en dr Kelder houdt je op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes.
Video niet beschikbaar