Fragment

Twijfels bij promotie Ad van Liempt

  1. Fragmentenchevron right
  2. Twijfels bij promotie Ad van Liempt

In mei promoveerde Ad van Liempt aan de Rijksuniversiteit Groningen op een biografie over, Albert Konrad Gemmeker de Kampcommandant van kamp Westerbork. Er was veel lof voor deze biografie, maar er is ook kritiek. "Deze dissertatie deugt om verschillende redenen niet", zegt dr Rudolf Dekker in dr Kelder en Co.

Rudolf Dekker is historicus en publiceert half september een boek met de titel Plagiaat en nivelering, waarbij hij de promotie van Ad van Liempt als casestudy gebruikt.

Plagiaat

"Jij beschuldigt Ad van Liempt, fameus tv-maker, journalist en historicus van plagiaat bij zijn promotie?", vraagt dr Kelder.

"Dat klopt maar niet alleen bij zijn promotie. Ik ben eigenlijk al een tijdlang hier mee bezig en je zou eerder kunnen spreken van serieel plagiaat omdat hij toch in veel van zijn boeken ideeën, informatie en concepten overneemt van eerdere auteurs die hij niet de credits geeft", zegt Dekker.

"Die dissertatie deugt niet om verschillende redenen. En dat varieert van kleine maar toch wel ernstige detailfouten tot het gebrek aan een vraagstelling. Door het ontbreken aan vraagstelling en theoretische onderbouwing zou dit zelfs als een bachelorscriptie niet geaccepteerd worden. Daar bestaan strenge criteria voor."

"Vaak wordt er met biografieën wat soepeler omgegaan", merkt dr Kelder op.

"Ja voor iedere vorm gelden weer verschillende regels", antwoordt Dekker. "Maar er zijn toch een aantal basisregels. Het probleem bij dit boek was dat er niet zozeer sprake was van plagiaat als wel van wetenschappelijke sabotage, zoals de officiële term luidt."

"In dit boek wordt gesteld dat dit de eerste biografie van Gemmeker is, maar dat is niet zo een aantal jaar geleden publiceerde Lotte Bergen, een historica al een boek met nagenoeg dezelfde titel en zelfs bijna dezelfde voorkant."

"Maar dat betekent niet dat de inhoud hetzelfde hoeft te zijn toch?"

"De inhoud is vrijwel hetzelfde, Van Liempt voegt er wel iets aan toe maar ook dat was al lang bekend en besproken door andere auteurs."

Onderzoek Commissie Wetenschappelijke Integriteit

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Rijksuniversiteit Groningen is een procedure gestart na een klacht over deze promotie. Deze procedure kan vier tot zes weken duren. De universiteit en de promotoren van Ad van Liempt wilden niet reageren in de uitzending omdat zijn eerst het oordeel van deze commissie af willen wachten. De klacht die de aanleiding voor deze procedure vormt is niet ingediend door Rudolf Dekker.

Ook Ad van Liempt wil niet reageren op de uitzending. Wel schrijft hij het volgende aan de redactie:

'Het is voor mij onmogelijk te reageren op een boek dat ik niet tevoren te lezen krijg. De promotiewaardigheid van een biografie is niet aan mij ter beoordeling, daar heeft een universiteit haar procedures voor. Ik ben van mening dat mijn boek aan de eisen voor promotie heeft voldaan en daarom zie ik het vervolg met vertrouwen tegemoet.'

Rudolf Dekker heeft de drukproef van zijn boek in vertrouwelijkheid gedeeld met de redactie en wil niet dat Ad van Liempt het leest voordag het is uitgegeven.

"Het verbaast mij dat dit proefschrift goedgekeurd is door de promotiecommissie”, zegt Rudolf Dekker.

“Maar niet alleen de Universiteit moet zich achter de oren krabben maar ook de Nederlandse media. Er is niet één journalist die hier serieus naar heeft willen kijken. Op een na, Bart Droog, een onderzoeksjournalist en Groningen, publiceert hier wel al jaren over."

Video niet beschikbaar

Video niet beschikbaar