Italië: Met trucage over de sloot
- Fragmenten
- Italië: Met trucage over de sloot
We kennen Italië als het land van ambacht, olijfolie en buitensporige begrotingen. Met name dat laatste strookt niet met afspraken die er gemaakt zijn binnen de Europese Unie over hoe hoog het begrotingstekort mag zijn. Tijd voor een belletje met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die zich -niet onverdienstelijk- als een parlementaire pitbull in de zaak vastbijt.
"Italië had een hele rare begroting eind vorig jaar", zegt Omtzigt in dr Kelder en Co. "Na een paar kleine wijzigingen heeft de Europese Commissie die begroting alsnog goedgekeurd, zonder dat duidelijk werd wat er is veranderd. Toen heeft de Nederlandse regering de berekeningen opgevraagd en ook gekregen. Maar die berekeningen werden niet openbaar", vertelt Omtzigt.
Trucage
Omdat hij wilde weten wat er in de begroting was veranderd om opeens wel de goedkeuring van de Europese Commissie te krijgen, wilde Omtzigt deze geheime stukken inzien. Na een WOB-procedure heeft het CDA-Kamerlid de stukken boven tafel weten te krijgen en kon hij de acht pagina’s analyseren.
"En je constateerde: trucage?", vraagt dr Kelder. "Ze hadden extra privatiseringsuitgaven ingeboekt, ze hadden dingen buiten de begroting gehouden, ze hadden een veel hogere groeiverwachting gebruikt dan de Europese Commissie zelf", zegt Omtzigt. Het was hem dan ook meteen duidelijk waarom deze berekeningen geheim moesten blijven.
Nederland was tegen het goedkeuren van de aangepaste Italiaanse begroting, maar Nederland stond behoorlijk alleen in Europa en bij het begrotingsbeleid telt een meerderheid van de stemmen. Dr Kelder: "als je anderen heel strikt aan de Europese regels houdt, dan moet je zelf ook van onbesproken gedrag zijn", vindt dr Kelder. "En de Fransen staan zelf ook niet te springen om zich aan de Europese begrotingsregels te houden", zegt hij.
"Het heeft wat mij betreft wel gevolgen voor de discussie over de Europese Integratie", zegt Omtzigt. "Want als het betekent dat de Europese Commissie behoort te controleren of we Europese afspraken nakomen en diezelfde commissie blijft vatbaar voor politieke besluitvorming, dan is zij geen goede scheidsrechter."
Video niet beschikbaar