Fragment

Amsterdamse wethouder wil minder budgettoeristen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Amsterdamse wethouder wil minder budgettoeristen

Amsterdam wil de enorme groei van toeristen indammen, zeker van toeristen die minder uitgeven. 'Als je door belastingmaatregelen kan zorgen dat de stijging in toeristen meer uit het hogere segment komt, dan heeft de gewone Amsterdammer er ook nog wat aan.' Dat stelt Wethouder Udo Kock vandaag in Dit is de Dag.

Amsterdam wordt overspoeld met toeristen, maar Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam is geen voorstander van de wensen van Wethouder Kock om met belastingmaatregelingen vooral de budgettoerist af te remmen. Kock is voor een extra bedrag van zo'n  5 tot 10 euro per overnachting, een bedrag dat vooral de budgettoerist zal raken. KHN bestuurder Patrick Kerkhoven: ‘De overheid moet zich niet teveel bemoeien met prijsbeleid.’

Ook over het onderscheid tussen het hogere en lagere segment is Koninklijke Horeca Nederland niet te spreken. ‘Extra vaste tarieven bovenop de procentuele belasting zijn we geen voorstander van. We willen allemaal 1 Amsterdam,en we willen allemaal kwaliteit,' stelt Kerkhoven.

Amsterdam gaat in ieder geval vanaf 2018 meer toeristenbelasting heffen in het centrum.