Fragment

'Hulporganisaties zijn geen pyromaan maar brandweer'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Hulporganisaties zijn geen pyromaan maar brandweer'

‘Het afgelopen weekend hebben wij 308 mensen gered, maar op dit moment schuiven we degene die de redding uitvoert de zwarte piet toe,' klaagt Pim Kraan, directeur van hulporganisatie Save the Children. 

Kraan vergelijkt de vluchtelingenproblematiek in de Middellandse Zee met een huis dat in brand staat. 'Als er een pyromaan aan het werk is die huizen in brand steekt waarbij mensen omkomen, sluit je ook de brandweer niet op. We moeten op zoek naar de pyromaan.' Volgens Kraan zijn de reddingsoperaties daarbij geen oplossing, maar hebben ze ook geen aanzuigende werking. Hij vindt dat de Europese kustbeveiliging Frontex een grotere inzet moet tonen.

Mensensmokkelaars

Jeroen Lenaers, Europarlementariër voor het CDA, denkt dat de reddingsboten wel degelijk een effect hebben op mensen die de zee op willen. ‘Mensensmokkelaars maken gebruik van het feit dat die boten daar liggen, door mensen op niet-zeewaardige boten de zee op te sturen.’ Volgens Lenaers zet Frontex zich in, maar is het niet hun primaire taak om zo ver uit de kust te gaan controleren om mensen op gammele bootjes te redden. ‘We moeten er doorafspraken met landen in Afrika voor zorgen dat mensen niet in die gammele bootjes stappen om hun leven te wagen. Opvang in eigen land is daarbij een optie, je ziet in een land als Niger dat dat al best goed gaat.’

De afgelopen drie dagen voerden verschillende hulporganisaties meer dan 50 reddingsoperaties uit op de Middellandse Zee. Op die manier wisten ze ruim 8500 vluchtelingen de verdrinkingsdood te besparen. Volgens de hulporganisaties is het genoeg geweest en wordt het tijd dat Europa ingrijpt.