Twitter-bombardement met details over rechtszaak Anne Faber was te veel
- Fragmenten
- Twitter-bombardement met details over rechtszaak Anne Faber was te veel
De honderden tweetjes die maandag door verslaggevers vanuit de rechtbank over de zaak Anne Faber werden verstuurd waren te veel, vindt communicatiedeskundige Jan-Willem Wits. Wat hem betreft zou de rechtbank in dit soort zaken een twitterverbod mogen afkondigen.
'De rechter had gelijk toen ie maandagmorgen tegen de nabestaanden zei dat het voor hen een zware dag zou worden omdat ze veel details zouden horen', zegt Wits. Die details kwamen er inderdaad, via verslaggevers die tientallen tweets over de rechtszaak de wereld in slingerden. 'Ik vind het niet nodig en niet erg respectvol om al die details te vermelden. Sommige gruwelijke dingen werden niet op twitter gezet, maar genoeg wel'.
Wat ik mis op twitter is een moment van reflectie, zegt Wits. 'Het is het gewoon doorgeven van letterlijke kwootjes'. Wits pleit voor prudentie bij de verslaggevers. En als dat niet gebeurt, ingrijpen door de rechtbank.
'Er is een persrichtlijn van de rechtbank, en daar staat al een mogelijkheid in om twitterberichten te verbieden. Maar de rechtbank gebruikt die noodknop bijna nooit. De mogelijkheid is er, laten we daar als rechter en ook als journalisten wat vaker gebruik van maken. Het is goed om de belangen van de nabestaanden te bewaken. Een rechtszaak is heel pijnlijk. Die waarheidsvinding is niet altijd geschikt om met duizenden twittervolgers te delen'.
Video niet beschikbaar