'Agente die hoofddoek wil dragen kan rechtszaak beginnen'
- Fragmenten
- 'Agente die hoofddoek wil dragen kan rechtszaak beginnen'
'De gedragscode van de Nationale Politie zou indirect discriminerend kunnen zijn.' Dat stelt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens in Dit is de Dag. Sinds 2011 geldt een gedragscode bij de Nationale Politie waarbij religieuze uitingen niet te combineren zijn met het uniform.
Vandaag ontstond grote ophef nadat bekend werd dat de Amsterdamse korpschef Aalbersberg erover nadenkt om hoofddoekjes toe te laten als onderdeel van het uniform. Hij zou daarmee willen bijdragen aan meer vertrouwen in de politie en een betere afspiegeling van de samenleving in Amsterdam. Een begrijpelijke argumentatie, volgens Adriana van Dooijeweert.
Arbeidsmarkt
'Indirecte discriminatie kan in bepaalde situaties echter wel gerechtvaardigd zijn', legt Van Dooijeweert uit. 'Maar voor ons weegt ook het recht van arbeidsparticipatie zwaar.' Moslima's die hun hoofddoek willen dragen, kunnen nu niet functioneren als agent. 'Op het moment dat een agente wel haar hoofddoek zou willen dragen, kan ze bij het College voor de Rechten van de Mens klagen', aldus Adriana van Dooijeweert. 'Je zou dan best een zaak kunnen hebben.'