Fragment

'Verbod op buitenlandse financiering zou godsdienstvrijheid aantasten'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Verbod op buitenlandse financiering zou godsdienstvrijheid aantasten'

Een verbod op buitenlandse financiering van moskeeën in Nederland zou de godsdienstvrijheid aantasten. Dat vindt moskeebestuurder Jacob van der Blom. In Dit is de Dag ging hij in gesprek met CU-leider  Gert Jan Segers.

De ChristenUnie en D66 willen nieuw onderzoek naar geldstromen, naar aanleiding van de lijsten die Nieuwsuur en NRC maandag publiceerden. De coalitiepartijen willen dat er alles aan gedaan wordt om financiering uit 'onvrije landen' aan banden te leggen. Een verbod ligt voorlopig juridisch lastig, zo liet Minister Blok vandaag in de Tweede Kamer weten.

Subsidie

Jacob Van der Blom heeft zelf subsidieaanvragen gedaan in Kuweit en Qatar voor moskeeen in Amsterdam en Rotterdam en stelt dat er juist in moskeeen waar buitenlands geld zit, 'progressieve' dingen gebeuren als vrouwen in het bestuur. Ook wijst hij er op dat Nederlandse moskeeen die financiering zelf opzoeken en niet actief benaderd worden. 'Je moet van een land als Kuweit ook toestemming hebben van een Nederlands ministerie voordat ze geld overmaken.'

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt de buitenlandse financiering onrechtvaardig, omdat je in dergelijke landen ook geen kerk mag stichten. 'De onvrijheid in een land als Saudi Arabie maakt het scheef.' Volgens Van der Blom is er in Kuweit wel een kerk en in een land als Dubai ook een boeddhistische tempel.

Invloed

Waar de coalitiepartijen zich vooral zorgen om maken is de invloed van het salafisme of wahabisme in Nederlandse moskeeen. Volgens Jacob van der Blom is er van buitenlandse beinvloeding in zijn ervaring geen sprake. Maar in de Essalam moskee in Rotterdam waar Van der Blom oud-directeur van is, is juist wel het lokale bestuur aan de kant gezet onder druk van geldschieters uit Verenigde Arabische Emiraten, aldus Segers. Van der Blom ontkent dat het zo gegaan is.


Video niet beschikbaar