Fragment

Minister Ploumen stapt in abortushulp Afrika

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Minister Ploumen stapt in abortushulp Afrika

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking wil meer geld voor gezinsplanning voor Afrikaanse vrouwen, waaronder hulp bij abortus. Ze stapt hiermee in het gat dat Trump creëerde door de steun in te trekken aan organisaties die veilige abortus aanbieden in ontwikkelingslanden.

PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar is daar blij mee, vertelde hij in Dit is de Dag. 'Anders moeten vrouwen hun zwangerschap afmaken terwijl ze dat niet willen. Dan worden er kinderen geboren die niet of nauwelijks toekomst hebben.'

SGP kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt het een slecht plan van de minister. 'Vooral op het onderdeel abortus zeggen wij 'nee'. Je lost niks op met wat de Minister nu wil. Dit is het paard achter de wagen spannen.' Volgens Van Laar sluit Dijkgraaf door juist dit te zeggen zijn ogen voor het leed dat hij hiermee veroorzaakt. 

De minister wil de 600 miljoen bij elkaar krijgen die Amerika uitgeeft aan gezinsplanning, seksuele voorlichting, verstrekken van de pil en condooms en begeleiding bij bevallingen.

Video niet beschikbaar