Fragment

'Strengere regels crowdfunding gaan niet ver genoeg'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Strengere regels crowdfunding gaan niet ver genoeg'

De regels rond crowdfunding die de Autoriteit Financiële Markten vandaag bekend gemaakt heeft, gaan niet ver genoeg. Dat stelt hoogleraar finance van Nyenrode Business University Jaap Koelewijn. Hij piekert er nu niet over ook maar een euro aan crowdfunding te doen, zei hij in Dit is de Dag.

‘Je steekt je geld in projecten die je nauwelijks kunt doorgronden en waarover je heel weinig informatie krijgt. Je krijgt wel wat hogere rente dan op je spaarrekening, maar als het fout gaat heb je geen enkel verhaal. Het staat niet in verhouding tot het risico dat je loopt,' aldus Koelewijn.

Koelewijn vindt de scherpere regels van de AFM wel oke, maar heeft er niet meer vertrouwen door gekregen in crowdfunding. De AFM wil met de nieuwe spelregels bevorderen dat investeerders beter de risico's kunnen overzien.

Peter van Meersbergen van crowdfunding-platform InvestorMatch vindt de plannen juist te ver gaan. Volgens Van Meersbergen krijgen geïnteresseerden genoeg informatie en hoeven ze niet te investeren als ze het niet vertrouwen: ‘Wij geven een heel duidelijk beeld van de onderneming waarin geïnvesteerd kan worden. We geven ook vrij welke cijfers wij gebruiken, dus we geven heel veel informatie. Ook wijzen we op de risico’s. En als het fout gaat nemen we voor de investeerders het voortouw voor het innen van de leningen.’