Fragment

Artsen zonder Grenzen weigert in te stemmen met gedragscode

  1. Fragmentenchevron right
  2. Artsen zonder Grenzen weigert in te stemmen met gedragscode

'In de gedragscode van de Italiaanse overheid staan twee eisen die onbespreekbaar zijn voor onze organisatie'. Dat zei Annemarie Loof, operationeel manager bij Artsen zonder Grenzen (AzG), vrijdag in Dit is de Dag.


Italië wil dat hulporganisaties die vluchtelingen redden op de Middelandse Zee een gedragscode ondertekenen. Twee ngo's hebben deden dat eerder deze week, maar Artsen zonder Grenzen heeft grote bezwaren. 'Als we tekenen mogen we op open zee geen vluchtelingen meer over laten stappen van het ene naar het andere schip. Dat leidt er indirect toe dat er meer mensen verdrinken'. Verder is AzG niet blij met de eis van Italië dat er gewapende agenten aan boord van haar schepen mogen komen, omdat dit de neutraliteit van organisatie zou aantasten.


Politiek

De gedragscode is volgens Loof geen manier om ngo's de in het gareel te houden die stelselmatig regels overtreden, maar vooral een politiek statement voor de Europese politiek. 'We hebben heel veel respect voor de manier waarop Italië vluchtelingen probeert op te vangen. Het zijn er alleen erg veel en andere Europese landen moeten veel meer doen om Italië te helpen.'