Fragment

Tour de Tijs: "Geen extra geld voor basisonderwijs"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Tour de Tijs: "Geen extra geld voor basisonderwijs"

Het huidige demissionaire kabinet heeft nauwelijks ruimte om de lerarensalarissen te verhogen. Dat zei demissionair staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker vanavond in Dit is de Dag.

"We moeten nog beginnen met de gesprekken over de begroting", aldus Dekker. "Maar we zijn demissionair. We kunnen geen grote beslissingen nemen. Zo’n salarisverhoging, daar hangt een prijskaartje aan. Dat betekent dat je andere dingen niet kunt doen. Je kunt niet één ding eruit pikken voor één doelgroep en dat even los zien van de rest".

Dekker sluit niet uit dat in de formatie wel wordt besloten leraren extra geld te geven. "Dit is echt iets waar een nieuw kabinet zich over moet buigen. Kijk naar de verkiezingsprogramma’s, alle formerende partijen willen wat extra’s doen in het onderwijs."

Over het dreigement van Lodewijk Asscher om het demissionaire kabinet op te blazen als er geen geld komt voor leraren, zei Dekker: "We zullen zien. Maar als je al zoveel bereikt hebt, zou het fijn zijn om het af te maken." 

Dekker is op dit moment zowel demissionair staatssecretaris als kamerlid, maar mag - gezien het verloop van de formatie - ook stiekem dromen van een plek in een volgend kabinet. "Ik zou het heel erg leuk vinden om door te gaan op deze portefeuille, maar ik heb ook grote interesse in financiën en veiligheid en justitie."

----

Presentator en wielerfanaat Tijs van den Brink stapt voor Dit is de Dag op de racefiets met prominente politici voor een goed gesprek over fietsen, leven en werken. Vandaag trapt Tijs af met staatssecretaris van Onderwijs en Media Sander Dekker voor een rit door de duinen van Scheveningen naar Noordwijk.

Later deze zomer fietst Tijs nog een rondje met o.a. vice-premier en PvdA-leider Lodewijk Asscher (Amsterdam), CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (Limburg) en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (Rotterdam).