Fragment

'Paspoortcontroles in treinen creëren schijnveiligheid'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Paspoortcontroles in treinen creëren schijnveiligheid'

Er komt een verplichte paspoortcontrole op internationale hogesnelheidstreinen in Europa. Het plan is om, net als op vliegvelden, ook voor de trein een controle in te stellen om mogelijke terroristen te weren.  

'Het komt erop neer dat we de naam op de tickets controleren voor vertrek', legt Jan Jambon, de Belgische Minister van Binnenlandse Zaken, uit. Volgens Jambon is dit om zeker te weten dat er geen terroristen tussen de passagiers zitten. 

Ira Helsoot, Hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit, denkt dat deze maatregel een bepaalde schijnveiligheid zal creëren. 'Dit gaat niemand tegenhouden. We hebben dit controlesysteem ook al in de luchtvaart en dat stopt ook niemand. Als je controle invoert bij een bepaalde trein dan stapt de terrorist gewoon in een andere trein'. 

SP-Europarlementariër Dennis de Jong is er echter van overtuigd dat de paspoortcontrole kan zorgen voor het sneller in de kraag vatten van terroristen. 'Bij terroristen moet je kijken naar hoe ze zich bewegen, dan zijn internationale treinen vaak het makkelijkste. Het is wel zo handig als je dan kan controleren of ze op de passagierslijst staan'.


Video niet beschikbaar