Fragment

Advies aan GroenLinks: regeer mee maar zet niet alles op het klimaat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Advies aan GroenLinks: regeer mee maar zet niet alles op het klimaat

Als D66 en GroenLinks in een nieuw kabinet willen meeregeren dan is het uitruilen van onderwerpen een recept voor een afstraffing door de kiezer.

Die boodschap bracht D66 senator Thom de Graaf maandag bij Dit is de Dag. In Den Haag wordt op dit moment volop gespeculeerd over een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

De Graaf wijst op de vorming van het vorige kabinet van VVD en PvdA. Die ruilden als in een soort kwartetspel hun standpunten uit, waardoor beide partijen alles binnenhaalden op het ene onderwerp maar niks op het andere. Het advies van De Graaf: Geen uitruil meer. 'Dan krijg je een kabinet waarbij je de helft of zelfs driekwart van het beleid niet ondersteunt.'

Niet alles op klimaat

Zowel D66 als GroenLinks zijn er beducht voor dat meeregeren uiteindelijk verlies van kiezers kan kosten. Voormalig Europarlementariër voor GroenLinks Alexander de Roo vindt dat zijn partij dat risico moet nemen. Maar hij vindt dat GroenLinks niet alle kaarten op het redden van het klimaat moet zetten en de andere idealen daarvoor opzij moet zetten.

Hij schat de kansen op meeregeren van zijn partij op 50/50 in en denkt dat de VVD ook bereid zal zijn om op klimaatgebied mee te bewegen om Klaver en de zijnen mee te krijgen. Zo is er vanuit de ondernemerswereld ook al druk uitgeoefend op de VVD om te vergroenen