Fragment

De Pakistaanse spion, de klokkenluider en de Almelose atoomspionage

foto: Dijkstra & Evenblij Ter Plekke op NPO Radio 1foto: Dijkstra & Evenblij Ter Plekke op NPO Radio 1
  1. Fragmentenchevron right
  2. De Pakistaanse spion, de klokkenluider en de Almelose atoomspionage

Frits Veerman werkte in de jaren '70 in een laboratorium waar de ultracentrifuge voor Urenco Almelo werd ontwikkeld. Uranium kan daarmee verrijkt worden om te dienen als brandstof in kerncentrales. In de verkeerde handen kan de technologie aan de basis staan voor een atoombom. Dat is precies was indertijd gebeurde.

Veerman zag hoe zijn Pakistaanse collega Abdul Kadir Khan informatie en materiaal verzamelde. Zaken die achter slot en grendel moesten blijven, maar van beveiliging was nauwelijks sprake. Veerman trok aan de bel bij de directie en de autoriteiten, maar kreeg te horen dat hij zijn mond moest houden.

Abdul Kadir Khan kwam in 1975 niet terug van vakantie in Pakistan. Hij zou daar uitgroeien tot grote volksheld toen het land in 1998 kernproeven deed en daarmee het speelveld effende met aartsvijand India. Khan had in Pakistan een ultracentrifuge gebouwd naar Almelo's model en zou later met die technologie ook het atoomprogramma van Noord-Korea en Iran hebben geholpen.

Frits Veerman werd niet geloofd. Hij werd nota bene zelf door de Binnenlandse Veiligheidsdienst verdacht en kreeg in 1978 zijn ontslag. Hij streed meer dan 40 jaar voor eerherstel. In 2021 werd hij door het Huis voor Klokkenluiders officieel aangemerkt als klokkenluider.

Zoon Paul Veerman vertelde in Dijkstra & Evenblij Ter Plekke' over de strijd van zijn vader, die drie jaar geleden overleed.

Video niet beschikbaar