Fragment

Meer Vrouw Op Straat: Anna Weber-van Bosse

foto: Collectie Artis Bibliotheekfoto: Collectie Artis Bibliotheek
  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer Vrouw Op Straat: Anna Weber-van Bosse

In Meer Vrouw op Straat schijnt redacteur Els Knaapen haar licht op vrouwen die een eigen straatnaam verdienen. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is het hoog tijd dat er een straat vernoemd wordt naar Anna Weber-van Bosse.

Video niet beschikbaar

Anna Weber-van Bosse (1852-1942) was een vooraanstaand algoloog, die haar glansrijke onderzoekscarrière begon in de poeltjes rond het landhuis van haar vader in Doorn. Uit het water diepte ze nieuwe algensoorten op die niet eerder in Nederland waren waargenomen.

Na Doorn volgde de rest van de wereld. Anna reisde de wereldzeeën over om het plantenleven onder water in kaart te brengen, van de noordelijke IJszee tot aan Zuid-Afrika. In een tijd dat vrouwen nog een uitzondering waren in de collegebanken, maakte Anna al deel uit van een grote wetenschappelijke zee-expeditie. Een jaar lang voer ze met een handvol andere wetenschappers op een oorlogsschip door de zeeën van toenmalig Nederlands-Indië. Ze waadde ze in haar lange rok door het water, om zo nieuwe algen te ontdekken, die ze vervolgens in haar kajuit verder onderzocht, om ze tenslotte thuis verder te determineren.

Bronnen: 'Bosse, Anne Antoinette van, (1852-1942)', in Biografisch Woordenboek van Nederland, door Andrea Kieskamp;  'Een jaar aan boord H.M. Siboga', door Anna Weber-van Bosse (1904).