Fragment

Meer Vrouw Op Straat: verzetsvrouw Marie Blommaart

foto: Watersnoodmuseum, "Zeeuws DNA in oral history"foto: Watersnoodmuseum, "Zeeuws DNA in oral history"
  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer Vrouw Op Straat: verzetsvrouw Marie Blommaart

In 'Meer Vrouw Op Straat' schijnt redacteur Els Knaapen haar licht op vrouwen uit de geschiedenis, die een eigen straatnaam verdienen.

In de gemeente Hulst verdient verzetsvrouw Marie Blommaart (1921) een eigen straat. Ze waagde haar leven toen ze tijdens de oorlog als koerierster voedselbonnen en illegale kranten de Westerschelde oversmokkelde. Ze werd verraden, kwam maandenlang in een isoleercel terecht en prijst zichzelf nog altijd gelukkig dat ze daarna óók nog Kamp Vught overleefde. Toch liet de oorlog zijn sporen na. Uiteindelijk bleek praten de sleutel tot verwerken. Marie Blommaart is intussen 103 jaar oud en nog altijd vertelt ze haar verhaal. Niet voor zichzelf, maar zodat we altijd de mens in de ander blijven zien, zelfs in tijden van oorlog.

Video niet beschikbaar

Leestip: het onderzoeksdossier "Vrouwen van Trouw", door journalist en historicus Rianne Oosterom, op Trouw.nl. Rianne wist zo'n 300 vrouwen in kaart te brengen, die betrokken waren bij het verspreiden van de illegale verzetskrant.

Bronnen: 'De laatste getuigen', door Omroep Zeeland (2023); 'Zeeuws DNA in oral history' door het Watersnoodmuseum (2023); 'Steeds meer bekend over werk van verzetsvrouwen in WOII', bij EenVandaag (2024); 'Het was heel gewoon dat vrouwen niet telden’, door Rianne Oosterom in Trouw (2024); 'In Kamp Haaren werden er mottenballen door mijn eten gemengd', door Jan van Damme in PZC (2019).

Foto: via Watersnoodmuseum.