Fragment

Meer Vrouw Op Straat: verzetsvrouw Sietje Tammens

foto: Screenshot 'Na de bevrijding' (NTS)foto: Screenshot 'Na de bevrijding' (NTS)
  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer Vrouw Op Straat: verzetsvrouw Sietje Tammens

In 'Meer Vrouw Op Straat' schijnt redacteur Els Knaapen haar licht op vrouwen uit de geschiedenis, die een eigen straatnaam verdienen.

In de Groningse gemeente Het Hogeland moet er dringend een straat vernoemd worden naar verzetsvrouw Sietje Tammens (1914-2014). Siet maakte als 29-jarige tijdens de oorlog deel uit van de Groninger Top, het hoofdorgaan van het provinciale verzet. Daar nam ze de moeilijkste beslissingen uit haar leven: ze bepaalde welke foute NSB'ers er geliquideerd moesten worden. Niet zelden volgden daar represailles op, met onschuldige Nederlandse doden als gevolg.

Zelf kwam Siet kwam ook niet ongeschonden uit de oorlog. Tot op haar 100ste levensjaar hield ze last van nachtmerries. Bovendien werd Siet na een brute verkrachting door een Duitse cipier onvruchtbaar en heeft ze nooit het gezin kunnen stichten dat ze zo graag wilde.

Toch heeft de vastberaden Groningse nooit spijt gehad van haar verzetsdaden: "Als we ons hadden laten leiden door de mogelijke reacties van de bezetters, hadden we nooit verzet kunnen bieden."

Video niet beschikbaar

Bronnen: 'Tammens, Sietje', door Norbert-Jan Nuij, in: het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland; ‘Verzetsheldin die altijd een schooljuf bleef’ door Ellis Ellenbroek, in Trouw (2014); 'Gewapend verzet' in: 'Andere Tijden' (NTR, 2014); 'Na de bevrijding', (NTS, 2014), 'Siet Tammens', documentaire van Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), via YouTube.