Fragment

Meer Vrouw Op Straat: Marietrees Suren en Mieke Aartsma, de eerste vrouwelijke luchtmachtofficieren

foto: De libelle, 26-09-1952foto: De libelle, 26-09-1952
  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer Vrouw Op Straat: Marietrees Suren en Mieke Aartsma, de eerste vrouwelijke luchtmachtofficieren

In 'Meer Vrouw Op Straat' schijnt redacteur Els Knaapen haar licht op vrouwen uit de geschiedenis, die een eigen straatnaam verdienen.

Video niet beschikbaar

In Soesterberg, op steenworp afstand van het voormalige militaire vliegveld en tussen de kazernes, aandacht voor twee luchtmachtvrouwen: Marietrees Suren en Mieke Aartsma.

Marietrees en Mieke waren in 1952 de allereerste vrouwelijke luchtmachtofficieren van ons land. Ze pionierden in de luchtmacht in een tijd dat de meeste ouders er niet aan moesten denken, om hun geliefde dochter in uniform te zien. Er heersten immers tal van vooroordelen over 'die manwijven' in het leger.

Marietrees Suren en Mieke Aartsma hadden als officier een belangrijke taak: ze stampten een volledig korps uit de grond. Stad en land reisden ze af, om meisjes te werven voor de Milva (Militaire Vrouwen Afdeling) en de Korps Luchtwachtdienst (KLD), de dienst die in de tijd van de Koude Oorlog de nationale luchtruim afspeurde naar vijandelijke vliegtuigen.

Met veel dank aan Sandra van Lochem (boek 'Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog') - die mij er ook op wees dat officier Suren niet 'Marie', maar 'Marietrees' heette - en Jorien Wallast (podcast 'Mijn oma de soldaat').