Fragment

Meer Vrouw Op Straat: vakbondsvrouw en politicus Elske ter Veld

foto: Koen Suyk - Anefofoto: Koen Suyk - Anefo
  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer Vrouw Op Straat: vakbondsvrouw en politicus Elske ter Veld

In 'Meer Vrouw Op Straat' schijnt redacteur Els Knaapen haar licht op vrouwen uit de geschiedenis, die een eigen straatnaam verdienen.

In de gemeente Kaag en Braassem is het tijd voor een Elske ter Veldstraat. Veel mensen zullen bij Elske ter Veld (1944-2017) denken aan dat ene moment waarop ze in huilen uitbarstte: toen ze in 1993 haar aftreden als staatssecretaris van Sociale Zaken bekendmaakte. Maar vergeet niet hoe strijdvaardig Elske was.

Jarenlang maakte ze zich hard voor de vrouwenzaak. Als Kamerlid, maar ook als voorzitter van het Vrouwensecretariaat van vakbond FNV. Gelijk loon voor gelijk werk, het recht op abortus, evenveel recht op een uitkering als mannen... Voor tal van vrouwenrechten sprong ze op de barricaden. Haar politieke boezemvriendin Jeltje van Nieuwenhoven: "Mannen krijgen vaak een straatnaam voor de functie die ze bekleedden. Maar vrouwen? Die verdienen een straatnaam als ze strijden voor de goede zaak, net zoals Elske Ter Veld." En zo is het. Gemeente Kaag & Braassem, op naar de Elske ter Veldstraat!

Video niet beschikbaar

Bronnen: 'Veld, Elske ter', in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland; 'Vakbondsvrouw in hart en nieren,
Elske ter Veld' door Floor van Gelder.