Meer Vrouw Op Straat: Roosje Glaser, de joodse dansdocent
- Fragmenten
- Meer Vrouw Op Straat: Roosje Glaser, de joodse dansdocent
In 'Meer Vrouw Op Straat' schijnt redacteur Els Knaapen haar licht op vrouwen uit de geschiedenis, die een eigen straatnaam verdienen.
Video niet beschikbaar
In de week dat de NSDAP-lidmaatschapskaart van Prins Bernhard boven water kwam, breekt Els een lans voor een straat voor een Bossche vrouw die slachtoffer werd van nazipraktijken: Roosje Glaser. Roosje Glaser (1914 - 2000) was een joodse danslerares die in Den Bosch in de jaren 30 en 40 haar eigen dansschool uitbaatte. Haar ex-man ontwikkelde zich tot nazi en gaf Roosje aan bij de bezetter. Een onvoorstelbare reis volgde. Roosje kwam onder meer terecht in de kampen Vught, Westerbork en Auschwitz, maar weigerde zich als slachtoffer op te stellen. Ook toen ze in het experimenteerlokaal van Josef Mengele terechtkwam en daarna bij de gaskamers te werk werd gesteld, wist ze trouw te blijven aan zichzelf. Ze behield haar menselijkheid door te blijven dansen, zingen en de liefde te zoeken - ook als die liefde bij een SS'er te vinden was. Met een ongelooflijke levenslust knokte ze zich door de oorlog heen.
De straat waar de oude synagoge van Den Bosch staat, heet de Prins Bernhardstraat. Hoog tijd om die straat om te dopen in de Roosje Glaserstraat.
Bronnen: gesprek met Paul Glaser; fragmenten uit 'Dansen met de vijand' door Paul Glaser; RTV Oost 2011; EenVandaag 2012; krantenarchief Delpher
Foto: Roosje Glaser Foundation